Știrile 60m.RO

Strigăt de disperare din Sudul Basarabiei, după ce autoritățile de la Kiev au decis introducerea predării obligatorii în limba ucraineană

Am pierdut bătălia. Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani. Declarația aparține fondatorului Asociației Național-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, și vine în contextul în care în Ucraina s-a decis introducerea predării obligatorii în limba ucraineană, în majoritatea școlilor românești din sudul Basarabiei.

„Cu prea mare supărare vă informez, că în majoritatea covârșitoare a școlilor/claselor românești din Sudul Basarabiei de la 1 septembrie 2020 se vor intruduce cotele obligatorii de predare în limba ucraineană. În regiunile Transcarpatia și Cernăuți acest proces va începe din 2023… Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani”, avertizează Anatol Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta amintește că a discutat acum câțiva ani cu divești înalți demnitari ai statului român despre situația grea în care se află românii din Ucraina și riscul de a fi asimilate școlile românești.

„Complotul tacit bilateral a reușit. Atât Kievul, cât și Bucureștiul au făcut-o când pe chiorul, când pe mutul, când pe surdul, când pe mortu-n păpușoi!!!…Am pierdut bătălia. Și nu voi exagera, dacă m-aș referi la bătăliile cu ambele state, de care depinde soarta comunităților istorice românești din Ucraina”, a mai adăugat fondatorulul asociației.

În final, Popescu spune că unul dintre vinovații ucrainizării galopante a școlilor românești din ultimii ani este Poroșenko, fostul președintele al Ucrainei.

Back to top button