InternaționalȘtirile 60m.RO

Sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong a scăzut

Sprijinul pentru protestele pro-democrație din Hong Kong a scăzut, pe măsură ce locuitorii orașul încep să susțină impunerea legislației de securitate națională, elaborată de Beijing, se arătată într-un sondaj realizat pentru Reuters.

Protestele au escaladat în iunie, în urma unui proiect de lege retras care ar fi permis extrădarea inculpaților din Hong Kong în China continentală.

Ulterior protestele s-au transformat într-o manifestare pentru mai multă democrație, adesea implicând confruntări violente cu poliția.

Protestele au fost reluate, dar cu mult mai puțini participanți, de când China a anunțat planuri pentru legea securității, care a alarmat guvernele străine și activiștii democrației din Hong Kong.

Sondajul realizat de Institutul de Cercetare a Opiniei Publice din Hong Kong în perioada 15-18 iunie a arătat că o majoritate din centrul financiar se opune legislației.

Sondajul a arătat, de asemenea, că sprijinul pentru proteste a scăzut la 51% de la 58% cât arata un sondaj anterior realizat pentru Reuters în martie, în timp ce opoziția lor a crescut la 34% de la 28%.

„Poate fi psihologic, deoarece oamenii din Hong Kong văd că Beijingul se impune din ce în ce mai mult”, a spus Ming Sing, profesor de științe sociale la Universitatea de Științe și Tehnologie din Hong Kong. „Dacă continuă să insistate (pe cerințe), nu este practic”, a adăugat el.

Evenimentele la fața locului indică, de asemenea, o pierdere în ritm, majoritatea demonstrațiilor din ultimele săptămâni la care au participat doar câteva sute de persoane se încheie rapid. Poliția, citând restricțiile împotriva coronavirus, nu a acordat permisiunea pentru mitinguri și a arestat un număr mare de persoane care s-au prezentat.

Sindicatele muncii pro-democrație și un grup de studenți săptămâna trecută nu au reușit să obțină suficient sprijin pentru a susține greve împotriva legislației de securitate propuse.

Back to top button