Prima PaginăȘtirile 60m.RO

26 iunie – ziua tricolorului. Pe el stă scris cu lacrimi de dor și râuri de sânge istoria neamului românesc

Simbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.  

Culorile tricolorului sunt mai vechi decât România.  Conform istoriei, roşul, din drapelul românesc simbolizează mărirea, bravura, îndrăzneala, generozitatea, puterea de viaţă şi sângele vărsat în lupte. Galbenul simbolizează forţa, bogăţia şi puritatea, precum şi aurul holdelor de grâu din timpul verii. Albastrul reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi buna credinţă.

Momente importante ale tricolorului sunt marcate de-a lungul marilor evenimente din trecutul țării noastre. El devine, cu adevărat, un simbol al naţiunii româneşti la începutul secolului XIX, după izbucnirea Revoluţiei de la 1821. Vorbim despre primul drapel propriu-zis al românilor care astăzi se află la Muzeul Naţional de Istorie.

Ca drapel de luptă, tricolorul a fost adoptat în Ţara Românească, în 1834, sub domnia lui Alexandru D. Ghica. 14 ani mai târziu, în 1848 românii și-au exprimat voința pentru cele trei culori naţionale, drapelul fiind arborat la Blaj și la Adunarea populară de la Izlaz, unde participanţii au mers cu steaguri şi insigne tricolore.

Decretul nr.1 din 14/26 iunie al Guvernului provizoriu este primul decret pentru Steagul Național, iar pe Câmpia Libertăţii steagul nostru a fost sfințit. Asta sărbătorim noi, în 26 iunie: devenirea tricolorului simbol naţional, simbol al mândriei noastre.

Alexandru Ioan Cuza este primul domnitor care acordă importanța cuvenită drapelului nostru, chiar dacă acesta avea o dispunere orizontală a benzilor de culoare. Ordinea culorilor pe steagul românesc este stabilită prin Constituţia României din 1866 care prevedea la articolul 124 următoarele „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Un an mai târziu se definește și așezarea verticală a culorilor. Atenție! Ordinea corectă a culorilor pe steagul românesc este de la lance, albastru, galben, roșu.

În prezent, Drapelul Național ne onorează și îl privim cu mândrie cum este înalțat la sediile celor mai importante instituții europene.

Iubiți tricolorul! Nu doar de 1 decembrie, 24 ianuarie sau 26 iunie, ci orice perioadă a anului. Purtați-l în suflet și-n cuget cu mândrie așa cum l-au purtat bunicii și străbunicii noștri în luptele pentru apărarea acestui pământ sfânt – România.  Cu prețul vieții au apărat acest meleag, iar flacăra cr

Iubiți tricolorul! Nu doar de 1 decembrie, 24 ianuarie sau 26 iunie, ci în orice clipă a existenței voastre.
Purtați-l în suflet și-n cuget cu mândrie așa cum l-au purtat bunicii și străbunicii noștri în luptele pentru apărarea acestui pământ sfânt – România.
Cu prețul vieții au apărat acest meleag, iar flacăra credinței în Dumnezeu și a iubirii necondiționate față de neamul românesc, călător acum pe întreg pământul, nu a încetat nici o clipă să le lumineze sufletul și să le dea putere.

Pe el stă scris cu lacrimi de dor și râuri de sânge istoria neamului românesc. 

„De-ți bate inima , pentru această țară
Tu steagul României, să-l agăți afară,
Să-l prinzi cu mândrie, la a ta fereastră
Să-ți bată inima să nu se mai oprească!” (Autor: Sandu Chiva)

 • Austria propune în Consiliul JAI amânarea extinderii Schengen
  Austria a cerut joi, la Bruxelles, în ședința Consiliului JAI în desfășurare la ora transmiterii acestei știri, amânarea extinderii spațiului Schengen. „Austria recunoaște efortul depus de România, dar Schengen nu funcționează și nu ar trebui extins”, a afirmat reprezentantul austriac. Austria a propus amânarea votului, potrivit surselor citate. Ședința continuă cu pozițiile celorlalte state membre, …
 • Mirel Palada: Bogații din UE continuă politica neocolonială – FURĂ de la săraci să dea la bogați
  Țările europene dezvoltate sînt țări post-imperialiste care au supt secole la rînd de la toți amărîții pămîntului. Anglia, Franța, Germania, Olanda, Austria, Spania, chiar și Italia, au asuprit cu metodă pe cei care n-aveau tunuri, tancuri, capital. Au luat de la săraci să dea la bogați. Să se îmbuibe ei. Și, Doamne!, ce s-au mai …
 • Ciprian Demeter: România, o monedă pentru campania electorală din Austria
  Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Austria îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi că nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, relatează presa austriacă. Aflat la Tirana, cancelarul austriac, …
 • Siegfried Mureșan spune că Austria e de vină pentru migrația ilegală. România are granițe sigure
  Siegfried Mureşan afirmă, într-o postare pe Facebook înaintea Consiliului JAI care urmează să decidă cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen, că Austria, singura ţară care se opune admiterii României, are 100.000 de solicitări de azil, nu România şi că în Austria au intrat oameni ilegal, nu în România. ”Austria are 100.000 de solicitări …
 • Politico: propunere de compromis pentru aderarea României la Schengen, respinsă de statele UE
  Propunerea, scrie site-ul european Politico, presupunea o recomandare pentru aderarea României la Schengen, dar nu o includere imediată, așa cum își dorește Bucureștiul. O propunere de compromis pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen a circulat pentru scurt timp miercuri, cu doar câteva ore înainte ca miniștrii de justiție și afaceri interne să voteze pe …
Back to top button