ISTORIEPrima Pagină

Mareșalul Ion Antonescu și Mișcarea Legionară

În noapte dintre 29 și 30 noiembrie 1938, „căpitanul”, așa cum era numit conducătorul mișcării legionare, Constantin Zelea Codreanu, avea să fie ucis în pădurea Tâncănești de lângă București.

Locul său la conducerea mișcării a fost luat de către Horia Sima.

Am început acest articol cu această mențiune deoarece mișcarea legionară trebuie separată ca și timp pe cele două perioade: din timpul lui Constantin Zelea Codreanu și din timpul lui Horia Sima.

Există o diferență majoră de abordare. Mișcarea reală, cea care a însuflețit milioane de români, a fost cea condusă de către Constantin Zelea Codreanu.

Opoziția violentă a acestora la adresa autorităților și abordarea radicală a dus în cele din urmă la un conflict deschis, de multe ori un conflict armat.

Au urmat asasinate, adică fapte comise în afara legii, ce au dus în cele din urmă la momentul dramatic al asasinării căpitanului.

Însă situația în țară devenise foarte greu: regele Carol al II-lea se înconjurase de o camarilă cu ajutorul căreia controla resursele României și făcea imposibilă dezvoltarea ei. Practic în perioada interbelică se ajunsese la un stat românesc care deservea un grup restrâns de persoane și nu pe români.

În decembrie 1933 Gheorghe Duca decide să interzică participarea mișcării la alegerile pentru parlament, pentru ca pe 29 decembrie 1933 un grup de trei legionari să îl asasineze pe prim-ministru. Constantin Codreanu avea să fie achitat de tribunal pentru acuzația de complicitate la crimă, ceea ce relevă faptul că între acesta și actul criminal din 1933 nu există nici o legătură.

Cei trei erau membri ai mișcării însă operațiunea nu era una de care să aibă cunoștință conducătorul mișcării. Actul de justiție, asupra căruia nu putem ridica dubii, a confirmat acest lucru. De ce nu putem ridica dubii? Pentru că puterea nu era deținută de legionari și conducătorii politici de moment ar fi utilizat în propriul scop actul de justiție dacă ar fi existat un minim de dovezi.

Cu Corneliu Codreanu am avut doar câteva convorbiri. Am priceput din prima clipă că stau de vorbă cu un om într-o țară de fleacuri umane. Prezența lui era tulburătoare și n-am plecat niciodată de la el, fără să simt acel suflu iremediabil, de răscruse care însoțește existențele marcate de fatalitate. De ce n-aș mărturisi că o teamă ciudată mă cuprindea și un fel de entuziasm plin de presimțiri?

Emil Cioran

În preajma anului 1938 neînțelegerile dintre Nicolae Iorga, marele om politic, și Constantin Zelea Codreanu aveau să se intensifice. Codreanu îl acuza pe Iorga că era dual și că susținerea structura antinațională condusă de Carol al II-lea. În urma unei plângeri penale făcute de către marele scriitor Codreanu avea să fie arestat și în cele din urmă executat. Motivația publică este că acesta ar fi încercat să fugă de sub tutela poliției și în urma focurilor de armă trase a decedat. În fapt a fost vorba despre o execuție politică.

Nicolae Iorga a înaintat numeroase memorii instanței în care a solicitat retragerea acuzațiilor aduse lui Codreanu, însă comanda politică cu privire la condamnarea căpitanului fusese dată. Marele scriitor a primit numeroase amenințări și simțea că viața sa este în pericol.

Tot o execuție politică a fost și asasinarea lui Nicolae Iorga pe 27 noiembrie 1940 ca și act de răzbunare a mișcării legionare. Cel care teoretizase și fundamentase științific și istoric Marea Unirea de la 1 decembrie 1918 și însuflețise generații de patrioți, avea să fie uciș tocmai datorită acuzației de trădare.

Horia Sima este susținut și un apropiat al regimului nazist condus de către Hitler. După moartea lui Codreanu el a preluat conducerea mișcării și a pus la dispoziția unei puteri străine, regimul nazist din Germania, mișcarea. Sigur că acest lucru s-a făcut fără ca membrii să cunoască acest lucru.

Pe 28 iunie 1940 Rusia Sovietică dădea un ultimatum României cu privire la retragerea administrativă și militară din Basarabia. Acest lucru se făcea sub presiunea armelor, Rusia având la acel moment probabil cea mai puternică forță armată a Europei. Carol al II-lea a cedat și a dispus retragerea din Basarabia, fapt ce s-a făcut complet dezorganizat și fără a solicita timpul necesar unei astfel de misiuni. Pe 28 iunie 1940 armata rusă trecea deja Nistrul și se dădea la acțiuni militare și de provocare a armatei române.

Ulterior, prin dictatul de la Viena și cel de la Craiova România avea să mai piardă și alte teritorii. De această dată Hitler avea să impună României pierderea de teritorii: jumătatea de nord a Ardealului în favoarea Ungariei și sudul Dobrogei, ceea ce astăzi numim Cadrilaterul, în favoarea Bulgariei.

Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi; şi vinovaţi suntem cu toţii: unii, pentru că am tăcut; alţii, pentru că am greşit; cu toţii, pentru că am suportat.

mareșalul Ion Victor Antonescu

Pe 1 decembrie 1918, pe fondul disoluției imperiului habsburgic, românii din Ardeal aveau să decidă la Alba Iulia unirea cu regatul României. Ocupația ulterioară a Budapestei de către armata română avea să dea garanții politicienilor români că negocierile de pace de după primul război mondial nu putea să se ducă decât într-un singur sens.

Cadrilaterul era un alt teritoriu în care românii reprezentau la momentul anexării populația cea mai numeroasă. Acest pământ fusese dobândit în urma celui de al doilea război balcanic și purtat la începutul secolului al XX-lea.

Dar de ce facem toate aceste mențiuni? Deoarece fără ele nu se poate explica relația dintre mareșalul Ion Antonescu și Mișcarea Legionară.

Pierderile teritoriale ale României au colapsat încrederea cetățenilor în stat, armată și în instituțiile de forță. Clasa politică interbelică era considerată principala vinovată iar reprezentantul ei era chiar Carol al II-lea.

Mișcări violente de stradă au început să aibă loc și ușor acestea au fost preluate politic de către Mișcarea Legionară.

Regele Carol al II-lea abdică și este forțat să părăsească țara. Pleacă cu un vagon plin de bunuri. În urma sa s-au tras focuri de armă. Nu avea să mai revină vreodată în țară sau să mai fie iubit de către români.

În aceste condiții doar un lider al armatei române este văzut capabil să vină în fruntea țării. Românii nu mai aveau încredere în politicieni.

Aripa politică a Mișcării Legionare, condusă de Horia Sima, supusă aproape întru-totul intereselor naziste, dorea să conducă România, însă nu putea face acest lucru în opoziție cu generalii armatei române și care își doreau ordine.

Generalul Ion Antonescu a fost văzut ca și unică soluție. Autoritatea sa era recunoscută atât de către armata română cât și de către reprezentanții mișcării legionare. Mai mult decât atât, Antonescu era foarte iubit de către popor și dovedise calități militare și diplomatice deosebite în timpul primului război mondial.

Germania, principalul beneficiar al acelor momente și care se pregătea de război împotriva URSS, era în căutarea unor aliați fideli. Ea a fost principalul beneficiar al dezastrului din România, căutând să folosească acest moment prielnic pentru a-și supune țara.

Hitler și-a dat acordul în fața unui guvern condus de către Ion Antonescu și generalii săi, împreună cu membri ai mișcării legionare. Reprezentanții celorlalte partide politice au fost obligați să se retragă în condițiile în care aceștia erau considerați de către popor ca fiind principalii vinovați ai raptului teritorial din anul 1940.

Însă cele două părți componente ale guvernului trăgeau în direcții diferite și doreau să folosească această alianță de moment pentru consolidarea propriei puteri. În timp ce Antonescu dorea să impună legea conducătorii de moment ai mișcării legionare realizau structuri paralele statului român și acționau în afara lui.

S-a ajuns la acțiuni îndreptate împotriva populației civile ne-românești extrem de grave, cu un puternic caracter antisemit. Dorim să subliniem că propaganda dusă la nivelul întregii Europe de către partidele ultra-naționaliste făcea din evrei principala amenințare asupra națiunilor, cu atât mai mult cu cât amenințarea sovietică cu ideologia comunistă era pusă integral pe seama unor teoreticieni evrei. În România situația nu putea să difere cu nimic, cu atât mai mult cu cât Rusia Sovietică folosea ca vârf de lance pentru dezbinarea țării comuniști în marea lor majoritate evrei.

Dar Antonescu făcea o distincție clară între evreii născuți în România, evrei cu drepturi ca orice alt cetățean român și cei trimiși din Rusia. În toată perioada în care a condus România s-a asigurat că aceștia nu vor avea soarta evreilor din teritoriile ocupate sau în parteneriat cu naziștii. Prin lege a mimat măsuri dure pentru a nu permite ingerința lui Hitler în politica internă, în fapt s-a asigurat că aceștia vor fi protejați.

Acțiunile antisemite erau executate de către forțe ultranaționaliste, dar ele erau condamnate de mareșal și limitate. Indiferent ce se spune nu există documente care să lege pe mareșal de acțiuni antisemite cum au fost cele de la Iași și care erau declanșate de către spioni și agenți naziști și forțe legionare aservite, subordonate sau manipulate de către aceștia.

Alianța dintre Ion Antonescu și legionarii lui Sima a fost însă una conjuncturală. Mareșalul era un bun strateg și știa că va avea nevoie de timp ca să aducă poporul și armata română complet de partea sa. Antonescu era un militar desăvârșit și nu suporta dezordinarea și haosul pe care legionarii îl susțineau. Cu toate acestea trebuia pentru moment să îi țină alături, pe principiul: țineți dușmanii aproape.

Trebuie de știu că absolut niciodată Antonescu nu a conferit încredere lui Horia Sima. Nu a fost niciodată de acord cu acțiunile violente pe care le comanda și îndreptate împotriva cetățenilor României.

În toată perioada în care au guvernat împreună Antonescu a reușit să țină relativ în frâu dezordinea provocată de legionari. Hitler a devenit conștient că nu poate intra în război decât alături de un militar și nu o mișcare anarhică, astfel că și-a oferit sprijinul pentru mareșul Antonescu de a pune țara în ordine.

Mai multe acțiuni violente au fost îndreptate de către Horia Sima împotriva cetățenilor ai României, în general de alte etnii. Antonescu a fost nevoit să pună capăt acestui lucru și a dispus arestarea celor vinovați de crime și de acte de violență iar Horia Sima fuge în Germania. După 1944 primește de la Hitler sarcina să formeze un guvern în exil și să organizeze rezistența românească împotriva Rusiei, însă fără de succes.

La începutul anului 1941 Hitler i-a chemat pe cei doi la discuții. Antonescu s-a prezentat, însă Horia Sima a evitat deplarea sub pretextul că nu poate fi plecat din țară cât timp și Antonescu este plecat. În realitate Horia Sima nu se putea ridica la nivelul unei discuții de un asemenea nivel și nu i-ar fi făcut față lui Antonescu în fața lui Hitler. Acele a fost momentul la care Hitler a fost convins că nu putea merge decât alături de un militar de carieră, un profesionist precum mareșalul Ion Antonescu, iar aventurieri precum Horia Sima trebuiau înlăturați deoarece încurcau bunul mers al lucrurilor.

Interesant este că Horia Sima este unul dintre oamenii politici ai acelor vremuri extrem de controversat dar care a reușit să supraviețuiască războiului și chiar să trăiască foarte bine în exil. În Germania a purtat numele de Josef Weber, pentru ca după război să se retragă în Spania lui Franco.

Mulți legionari au considerat că Horia Sima era un jucător de ligă inferioară și că s-a folosit de mișcare numai pentru propriile interese.

A fost momentul la care Antonescu a preluat puterea totală și avea să înceapă procesul de consolidare economică, administrativă, politică și militară a statului român.

Românii trebuie să știe că mulți oameni de artă, de cultură, oameni cu o educație ridicată, erau membri ai mișcării legionare. Trebuie făcută o distincție clară între mișcare și liderii de după Codreanu a mișcării. Membrii și simpatizanții erau români de bună credință cuprinși de elanul patriotic. Probabil că de multe ori energia lor a fost manipulată, dar astfel de lucruri se întâmplă și astăzi.

Mișcarea legionară se înscrie în mișcările patriotice europene ale epocii, cuprinse de un elan revoluționar și dornice de schimbarea în bine a propriilor state, văzute ca fiind ocupate de forțe oculte străine. Mișcarea preaslăvea cultura și istoria românească, cultiva patriotismul, menținea elanul unui popor supus la grele încercări de clasa politică interbelică, una la fel de dezastruoasă ca cea care conduce astăzi România.

 • Englezii și americanii au vândut Romnia rușilor . 4 februarie 1945  – Au început lucrarile Conferinței de la Ialta 
  După cel de-al Doilea Război Mondial, România, ţară care a capitulat necondiţionat în faţa anglo-americanilor şi ruşilor, a fost oferită pe tavă sovieticilor, ajungând în blocul comunist estic. Documentele vremii, dar şi oamenii care au trăit în acea perioadă arată că România a fost scoasă la mezat încă din timpul marii conflagraţii. România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial în iunie 1941. Contrar tradiţiei, statul român, condus în acea perioadă de mareşalul Ion Antonescu, era aliatul puterilor Axei, printre care şi al Germaniei naziste, care dădea, de altfel, tonul în cadrul grupului de forţe. Explicaţia era recuperarea măcar a teritoriilor …
 • Revolte împotriva colectivizării, ianuarie-februarie 1961
  În ianuarie-februarie 1961 în 30 de comune din sudul României, din raioanele Găești, Drăgănești-Olt, Costești, Slatina, au avut loc revolte împotriva colectivizării. Peste 250 de țărani din Răscăeți, Vișina, Comani, Bălănești, Mogoșești, Fierbinți, Deagurile, Mărunței, Ștefan cel Mare, Vâlcele, Slobozia, Mozăceni, Morteni, Izvoarele, Cireașov, Strâmbei, Tâmpeni, Speriețeni, Uliești, Jugureni, Căteasca, Curtișoara, Mihăești, Negrași, Cucuieți, Pleșoiu, Potcoava, Văleni, Gliganu, Tufeni au fost arestați în ianuarie-martie 1961 și anchetați la Securitatea din Pitești. Prin ordinul MAI nr. 10086 din 18 aprilie 1961, 259 de țărani au primit condamnări administrative variind între 36 de luni și 72 de luni, fiind considerați  ”elemente deosebit …
 • Pacea din ziua de Crăciun
  În plin război mondial, două tabere inamice au lăsat armele deoparte în ajunul Crăciunului, rămânând definitiv în istorie. E Crăciunul anului 1914, în Belgia, pe Frontul de Vest. S-au scris cărți despre asta, s-au făcut filme, s-au publicat volume întregi. Așa cum aveau să relateze soldații părtași la un armistițiu de neconceput, și „cerul s-a făcut mai albastru ca niciodată, iar stelele și luna au strălucit toată noaptea ca printr-un mare miracol.” Războiul a început deja de câteva luni. E un frig cumplit în tranșee. Soldații stau înfofoliți și încearcă să găsească o fărâmă de speranță într-un loc în care …
 • Moartea lui Horia Căciulescu
  Sfârșitul lunii decembrie 1989: zile și nopți cumplite în cursul cărora Bucureștiul s-a aflat în stare de asediu. Atunci, pe 21 și 22, moartea și-a făcut de cap, adusă de forțele de represiune asmuțite de Ceaușescu asupra propriului său popor. Apoi, începând cu seara de 22 decembrie, la scurt timp după ce l-a acuzat pe „Nicu Odiosul“ că a „întinat nobilele idealuri ale socialismului“, Ion Iliescu ne-a anunțat că vom fi atacați de „teroriști super-instruiți, care trag din toate pozițiile“. Spuse pe un ton isteric, aceste câteva cuvinte au aruncat toată țara în haos, notează Cotidianul.ro. Retrasă pentru câteva ore …
 • Muzeul Țăranului Român: Ce fel de Crăciun ar fi acela fără porc?
  Crăciunul nu poate fi redus la trei zile! Ce fel de Crăciun ar fi acela fără porc? Porcul se taie de Ignat, care cade în 20 de cembrie. Cine a fost Ignat? Cică a fost un om care, cândva, într-un an, vrând să taie porcul, dat greșit cu securea și l-a lovit pe tată-său în cap. L-a omorât. Acum, ce să facă? Îl îngroapă, îi face pomeni și pleacă în lume. Pe drum se întâlnește cu un preot. Își povestește păcatul. Preotul îi zice să construiască o luntre cu care să treacă, fără plată, oameni peste râu și să îngroape …
 • Descoperire cu „valoare istorică excepţională”: Brăţări dacice din argint cu reprezentări antropomorfe unice
  Florin Boşoteanu, preşedinte al Asociaţiei Prospectorii Istoriei, a anunţat pe Facebok o descoperire cu „valoare istorică excepţională” făcută la Braşov de un arheolog amator. Arheologul amator a găsit la rădăcina unui copac, cu ajutorul unui detector de metale, trei brăţări dacice din argint „cu reprezentări antropomorfe unice”, care se află în stare foarte bună. Obiectele, care vor fi restaurate şi evaluate de specialişti, au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov. Cei care le-au găsit pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea descoperirii. Articole relaționate Eugen Iancu: Justiţia, influenţată de relaţii, prietenii, obligaţii, politic şi …
 • În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987 la Brașov izbucnea revolta muncitorilor de la Steagul Roșu
  În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987 la Brașov izbucnea revolta muncitorilor de la întreprindearea Steagul Roșu, nemulțumiți de nivelul de trai și de lipsurile cauzate de politica economică impusă de Ceaușescu, pentru ca România să poată plăti datoriile externe. A fost printre primele revolte pe scară largă împotriva regimului ceaușist. Revolta de la Brașov a izbucnit atunci când muncitorii din Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu ar fi trebuit să își primească salariul, dar au primit doar jumătate din bani, unii chiar deloc, spune istoricul Marius Oprea, de lnstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria …
 • 143 de ani de la unirea Dobrogei cu România: Mii de români au făcut jertfa supremă
  Unirea Dobrogei cu România. Astăzi se împlinesc 143 de ani de la proclamația lui Carol I. “Măi băieţi, ne-a zis el, aici e raiul vostru. Ceea ce aţi găsit voi în Dobogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru. Scuturaţi-vă pungile, vindeţi ce-aţi aveţi, lipsiţi-vă şi de oi şi cumpăraţi pământ, c-aveţi să fiţi bogaţi” se povestește că ar fi spus Mihail Kogălniceanu mocanilor veniți în Dobrogea să o repopuleze după Unirea ei de Principatele Române. După terminarea Războiului de Independență, intervine trădarea aliatului nostru Rusia – reprezentantul României, colonelul Arion, nu e acceptat la tratativele de pace de la …
 • Dorinel Cosma, senator AUR: pe 6 august a început bătălia de la Mărășești. Nu trebuie să ne uităm istoria
  În data de 6 august începea bătălia de la Mărășești, în urma căreia armata germană era oprită în înaintarea ei pe teritoriul românesc. Au urmat bătălii crunte în care românii au dovedit mult curaj, iar ostașii căzuți pe front au făcut acest lucru din dragoste față de țară. „România a intrat în primul război mondial cu un gând clar: să aducă Ardealul și Basarabia acasă. În anul 1918 am reușit să facem acest lucru, însă bătălii grele au fost date pentru ca teritoriul locuit de români să fie liber. În data de 6 august a început bătălia de la Mărășești, …
 • Conducerea Academiei Române, „recunoscătoare” subsecretarului de stat Irina Cajal şi preşedintelui onorific al FCER pentru participarea la evenimentul dedicat lui Paulescu,
  Conducerea Academiei Române a transmis marţi că este recunoscătoare subsecretarului de stat Irina Cajal şi preşedintelui onorific al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, pentru că au participat şi au luat cuvântul la manifestarea de săptămâna trecută la care a fost omagiat Nicolae Paulescu, caracterizat de mai mulţi intelectuali drept „unul dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”. În comunicatul transmis de Biroul Prezidiului Academiei Române a fost punctat faptul că Irina Cajal a vorbit despre legăturile tatălui ei, academicianul Nicolae Cajal, cu profesorul Nicolae Paulescu. Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021 o manifestare legată de centenarul descoperirii insulinei, …
 • Nicolae Titulescu – politician complet, un om al păcii şi înțelegerii internaţionale
  “Popor alege-ţi şefi, nu stăpâni!” – îndemnul pe care Nicolae Titulescu îl adresa poporului român. Singurul român care a îndeplinit funcţia de preşedinte al Ligii Naţiunilor pentru două mandate, a avut şi meritul de a fi un vizionar al politicii internaţionale. Sunt pe deplin convins că nu greşesc cu nimic atunci când afirm că Nicolae Titulescu a fost cel mai mare om politic pe care l-a avut România. Discursurile sale politice, în orice moment al existenţei noastre, au menirea de a trezi cele mai puternice sentimente de patriotism şi de revoltă împotriva nedreptăţii sistematice de care România a avut parte, …
 • 22 iunie 1941 – Ziua când a început războiul pentru Basarabia
  Pe 22 iunie 1941 începea războiul pentru reîntregirea Țării. Atunci, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, mareșalul Ion Antonescu a ordonat Armatei Române să treacă Prutul. România intra atunci în războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub criminala ocupație a Uniunii Sovietice, provincii răpite printr-un dictat ce retrasa zonele de influență ale Germaniei naziste și Rusiei bolșevice,  Pactul Ribbentrop – Molotov semnat la 23 august 1939. România pierduse în 1940, pe lângă Basarabia și Bucovina, și Transilvania de Nord, dar și două județe din sudul Dobrogei, Caliacra și Durostor. „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul, sdrobiți …
 • Tudor Vladimirescu, „făgăduința” lui Dumnezeu pentru o Românie Mare
  De-aşa vremi se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii;Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii…În izvoadele bătrâne pe eroi mai pot să caut;Au cu lira visătoare ori cu sunete de flautPoţi să-ntâmpini patrioţii ce-au venit de-atunci încolo?Înaintea acestora tu ascunde-te, Apollo!O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbriseţi,Aţi ajuns acum de modă de vă scot din letopiseţ,Şi cu voi drapându-şi nula, vă citează toţi nerozii,Mestecând veacul de aur în noroiul greu al prozii.Rămâneţi în umbră sfântă, Basarabi şi voi Muşatini,Descălecători de ţară, dătători de legi şi datini,Ce cu plugul şi cu spada aţi întins moşia voastrăDe la munte pân’ la mare şi la …
 • 1 aprilie 1941 – 80 de la masacrul de la Fântâna Albă, supranumit și Katyn-ul românesc
  Astăzi se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (pe teritoriul Ucrainei de astăzi), una din cele mai cumplite drame din istoria noastră. Atunci, la doar câţiva kilometri de graniţa cu România, 3.000 de români bucovineni, care doreau să se refugieze în Patria Mamă, au fost uciși. O delegație parlamentară a Alianței Pentru Unirea Romanilor a ajuns la Fântâna Albă pentru a cinsti memoria românilor care au fost secerați de gloanțele trupelor NKVD. Pe 1 aprilie 1941, mii de români – femei, bărbați, copii, „purtând un steag alb, dar şi icoane, cruci şi prapuri din biserică” …
 • În 1917, în plin război mondial, avea să înceapă revoluția…
  În 1917, în plin război mondial, avea să înceapă revoluția bolșevică din Imperiul Țarist. În foarte scurt timp, dispunând de resurse importante de bani, ea s-a extins în tot imperiul. Țarul și familia sa aveau să fie arestați și apoi executați. Bolșevicii aveau să preia puterea, să scoată imperiul rusCitește  » Citește întreg articolul pe www.1859.EU Articole relaționate Ana Blandiana: Problema rușilor e faptul că prea multe secole au fost în stare să stea în genunchi, visând în același timp să îngenuncheze alte popoare 3 zile în urmă George Simion, anunț pentru tineri: Ești elev sau student? Hai în Parlament 3 …
 • Cum a declanșat aurul dacilor prima recesiune și prima inflație din lume
  Omenirea a cunoscut, mai ales în perioadele recente, momente de criză financiară, cu impact major asupra tuturor activităților economice. Putem exemplifica cu Marea Depresie din SUA anilor 1929-1939 sau cu Marea Recesiune din perioada 2007-2009. Puţini ştiu, însă, că prima recesiune atestată din punct de vedere istoric s-a petrecut în urmă cu aproape 2000 de ani, fiind afectat întreg Imperiul Roman și fiind cauzată de…aurul dacic. În mod concret, prima situaţie de criză a fost provocată de strămoşii românilor: aurul dacic confiscat de împăratul Traian după războaiele dacice a generat în Imperiul roman un mare dezechilibru financiar, tocmai din pricina …
 • Precursorii tancului – masinile blindate
  Încă de la începutul secolului XX, tacticile de război s-au modificat, noi invenții transformând realizarea strategiilor militare. Astfel, nevoia de rapiditate dar în același timp de protecție a soldaților în fața gloanțelor și schijelor de proiectil adus la apariția primelor vehicule blindate. Fabricile de automobile din acele vremuri si-au modificat liniile de producție astfel încât să corespundă noilor cerințe ale armatelor: transformarea caroseriilor în adevărate cazemate mobile, cu armură și locase de tragere pentru mitraliere și uneori, chiar și pentru tunuri de calibru mic. Câteva dintre mașinile blindate sunt prezentate mai jos. Sava Unele dintre primele versiuni ale mașinilor blindate …
 • Adrian Axinia de la AUR: 24 ianuarie este o zi mare pentru români. Cuza este un simbol
  În data de 24 ianuarie 1859 a luat naștere statul român modern prin dubla alegere a lui Cuza ca și domnitor în Țara Românească și în Moldova. „Ziua de 24 ianuarie 1859 este o zi mare pentru români. Atunci am dovedit că atunci când suntem uniți putem fi capabili de lucruri mari. Ceea ce astăzi ne lipsește este o clasă politică patriotică și care să lupte pentru interesul românilor și nu pentru interese personale. Articole relaționate Claudiu Târziu: Programul ”Casa noastră” pentru românii plecați la muncă în Occident a fost respins de monstruoasa coaliție 15 ore în urmă Nicușor Dan …
 • Mihai Viteazul între unirea românilor și refacerea Imperiului Bizantin
  Mihai Viteazul este cea mai luminoasă personalitate a istoriei românești din perioada de trecere de la Evul Mediu, la Epoca Modernă, sau din epoca ”premodernității”. Dacă este să aruncăm o privire peste harta Europei, este de ajuns să arătăm că la Madrid domnea Filip al II-lea, celebrul fiul al împăratulului Carol Quintul, la Londra, Anglia era condusă de fiica regelui Henric al VIII-lea, regina Elisabeta I, la Paris, domnea regele Henric al IV-lea,  în Rusia, se încheiase domnia țarului Ivan al IV-lea cel Groaznic, urmat de Feodor I și de Boris Godunov,  la Praga, în fruntea Imperiului Habsburgic se afla …

Back to top button