România a ocupat în anul 2019 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 66% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe următoarele locuri s-au situat Polonia (70%), Bulgaria (78%), Lituania (82%), Cehia (84%) şi Ungaria (85%).
Reamintim că, esenţială pentru această poziţionare a fost generalizarea cotei reduse de TVA la produse alimentare. Aplicarea cotei generale de taxare la mâncare determină plasarea pe primul loc a Danemarcei (129%). Aceasta este urmată de Austria şi Luxemburg( fiecare cu 124%), Finlanda (119%), Irlanda (116%), Franța (115%) şi Suedia (114%).
La băuturi alcoolice și tutun, am ocupat, alături de Ungaria, antepenultima poziție, cu 75% din nivelul mediu de prețuri din UE. Tot pe locul 25 din 27 figurăm în ceea ce privește costul la îmbrăcăminte, cu 82% din media UE. Oarecum surprinzător, apărem și pe penultimul loc la tarifele din hoteluri și restaurant, cu 54% din media UE (doar bulgarii sunt în urma noastră, cu 45%).

54,9%, nivelul general al prețurilor la consumator
În ce privește nivelul general al preţurilor la consumator ( la consumul final al gospodăriilor), acesta a fost calculat de Eurostat la 54,9%, ceea ce ne plasează pe poziția 26 din 27. Peste Bulgaria (52,8%) dar încă semnificativ sub Polonia (60,0%), Ungaria (65,3%), Lituania (69,5%), Croația (71,2%) și Cehia (74,6%). Ceea ce arată că procesul de convergență cu Occidentul continuă și pe partea de prețuri, proces pe care va trebui să-l gestionăm atent din perspectiva evoluției nivelului de trai.

Dacă ne raportăm la Nivelul preţurilor la principalele categorii de produse şi servicii, din datele oferite se poate observa că valorile maxime se întâlnesc la autoturisme și motociclete (85,7%) și la haine și încălțăminte (81,6%).
Sub nivelul mediu al prețurilor europene se regăsesc cheltuielile cu locuința (42,7%), comunicațiile (52,1%), transportul (53,3%) și segmentul de hoteluri și restaurante (54%).
În acest context, date fiind ponderile relativ mari în coșul de consum al românilor, atât pentru produsele alimentare cât și, mai puţin în statistica oficială, pentru băuturile alcoolice, imaginea puterii de cumpărare pentru un cetățean care se apropie de o structura europeană a coşului de consum este distorsionată față de media din cifrele oficiale.
De aceea, pe măsură ce avansăm pe calea convergenței europene, poate ar fi utilă urmărirea unui indice de prețuri și pe structura medie de consum la nivel european, spre care ne îndreptăm.
De altfel, în calcularea inflației viitoare, o parte tot mai importantă din indicele prețurilor la consumator va proveni, odată cu creșterea nivelului veniturilor, din „europenizarea” obiceiurilor de consum.
Sursa: www.cursdeguvernare.ro
- Conversația lui Vladimir Putin cu Mario Draghi: ‘Federația Rusă este pregătită să exporte cereale și îngrășăminte’Rusia este gata să ajute la exportul de cereale și îngrășăminte în cazul în care sancțiunile împotriva sa sunt ridicate. Președintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru într-o conversație telefonică cu premierul italian Mario Draghi, a informat joi serviciul de presă de la Kremlin. Conversația a avut loc la inițiativa părții italiene, relatează agenția …
- Începând de vineri doar mașinile cu numere de Ungaria vor putea alimenta la preț redusNumai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, începând de vineri, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI. În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele …
- Ofensiva Rusiei a ajuns la „intensitate maximă” în estul UcraineiOfensiva militară rusă a atins joi un grad de ‘intensitate maximă’ în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii ‘pacifiste’ faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir …
- BREAKING Încă o lovitură pentru procurori. CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probeCurtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. …
- AUR, despre bilanțul guvernului dezastru: PSD şi PNL au ”falimentat” RomâniaOficialii Alianţei pentru Unirea Românilor au dat publicităţii, joi, un aşa numit contra-bilanţ al PSD. Astfel, AUR reclamă că în guvernarea PSD-PNL preţurile s-au dublat, gazele au fost vândute ”pe nimic”, iar administraţia a fost ”înţesată” cu membri de partid. AUR acuză, de asemenea, PSD că nu a oprit creşterea datoriei publice, nu a ”retezat …