InternaționalȘtirile 60m.RO

Coreea de Sud spune că memoriul lui Bolton cu privire la summitul Trump-Kim este denaturat

Afirmațiile lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al SUA, despre discuțiile dintre liderii Statelor Unite și ai celor două Coree din viitoarea sa carte sunt inexacte și denaturate, a declarat luni Coreea de Sud.

Bolton oferă detalii în cartea sa cu conversații de dinainte și de după trei întâlniri între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, inclusiv modul în care cel de-al doilea summit al acestora în Vietnam s-a destrămat.

Cartea „Camera în care s-a întâmplat: o memorie a Casei Albe” este programată pentru publicare marți, dar în media au apărut extrase.

Rapoartele a menționează că Bolton a scris că Moon, care dorește să îmbunătățească relațiile cu Coreea de Nord, a ridicat așteptări nerealiste atât cu Kim cât și cu privire la Trump pentru propria sa agendă de „unificare”.

„Nu reflectă fapte exacte și denaturează în mod substanțial faptele”, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Chung Eui-yong, într-o declarație referitoare la descrierea lui Bolton a consultărilor de la nivel înalt.

Chung nu a elaborat, însă în anumite privințe Coreea de Sud a considerat ca fiind inexactă relatarea și a spus că publicația a stabilit un „precedent periculos”.

„Publicarea unilaterală a consultărilor făcute pe baza încrederii reciproce încalcă principiile de bază ale diplomației și ar putea dăuna grav negocierilor viitoare”, a spus el.

Trump și Kim s-au întâlnit pentru prima dată la Singapore în iunie 2018, dând speranțe eforturilor depuse ca Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor.

Însă cel de-al doilea summit al lor, din Vietnam, la începutul anului 2019, s-a destrămat când Trump a respins o ofertă a lui Kim de a renunța la principala instalație nucleară a Coreei de Nord în schimbul ridicării unor sancțiuni.

Aparent Bolton îl citează pe Chung ca responsabil de răspunsul lui Moon, întrucât, pe de o parte, Trump avea dreptate să respingă propunerea lui Kim, dar, pe de altă parte, disponibilitatea lui Kim de a demonta instalația Yongbyon a fost un „prim pas foarte semnificativ” către denuclearizarea „ireversibilă”.

Bolton se referă la poziția lui Moon, președintele Coreei de Sud ca fiind „schizofrenică”, relatează reuters.com.

Întrebat despre referința făcută de Bolton, un oficial de top din biroul lui Moon a declarat reporterilor: „Poate că este în această stare”.

Back to top button