ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – MAE

Precizări de presă

În continuarea informaţiilor cu privire la cazurile de infectare cu virusul COVID-19 înregistrate în rândul lucrătorilor din cadrul unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi a avut loc o reuniune de lucru la nivelul autorităţilor de land, reuniune coordonată de către prim-ministrul de land şi la care au participat ministrul muncii, sănătăţii şi dialogului social, Karl-Josef Laumann, administratorul districtului, Sven-Georg Adenauer, coordonatorul comitetului pentru situaţii de urgenţă, Thomas Kuhlbusch, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Departamenului de Sănătate Publică şi Consulul general al României la Bonn.

În cadrul reuniunii, autorităţile locale germane au confirmat că tuturor persoanelor care se află în carantină le sunt asigurate bunurile necesare, alimente şi produse de igienă. Totodată, autorităţile vor efectua verificări pentru identificarea unor eventuale abateri de la normele de igienă în cadrul abatorului şi, dacă este cazul, vor fi impuse sancţiuni.

De asemenea, conform cifrelor comunicate de autorităţile locale germane, până la acest moment, au fost testate 5899 de persoane, din care 1331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19. Departamentul de Sănătate Publică urmează să comunice date oficiale actualizate de îndată ce vor fi testate toate persoanele care îşi desfăşurau activitatea în cadrul companiei. Reprezentanţii oficiului consular au reiterat solicitarea de a primi cifrele oficiale cu privire la cetăţenii români infectaţi, cât şi datele de identificare ale celor 17 cetăţeni români care au părăsit carantina în cursul zilei de ieri, partea germană comunicând că acestea vor fi transmise în cel mai scurt timp.

MAE menţionează că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile locale, s-a optat pentru o izolare parţială a oraşului respectiv, fiind prezente în zonă forţe de ordine pentru a se asigura că persoanele testate pozitiv, precum şi cele care se află în aşteptarea rezultatului testelor, nu părăsesc locuinţele şi zona de carantină.

Totodată, autorităţile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autorităţile locale pentru gestionarea situaţiei şi au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice.

După reuniunea menţionată, consulul general al României la Bonn a avut o întâlnire cu lucrători români din cadrul companiei în cauză şi de la alţi angajatori, recomandându-le acestora să respecte măsurile impuse de autorităţi.

Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea niciunuia dintre cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei respective.

Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu autorităţile locale, reprezentanţii companiei şi cu cetăţenii români şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19.

Back to top button