Ministerul de Externe rus a denunţat vineri „agresivitatea” americană, după ce Washingtonul a publicat noua sa „strategie de apărare în spaţiu”, relatează AFP.
Potrivit acestei strategii publicate miercuri de Pentagon, Statele Unite vor să împiedice China şi Rusia să preia controlul spaţiului şi se bazează pe aliaţii lor pentru a-i ajuta, inclusiv financiar, să realizeze acest obiectiv.
Acest „document confirmă agresivitatea politicii Washingtonului în domeniul spaţial”, a reacţionat vineri diplomaţia rusă, într-un comunicat, insistând asupra faptului că „spaţiul este considerat de partea americană drept un câmp de luptă”.
„O confruntare armată în spaţiu ar putea duce la consecinţe negative pentru securitatea internaţională şi stabilitatea strategică”, se arată în comunicat, solicitând Washingtonului să adopte o „abordare responsabilă” pe acest subiect.
La rândul său, „Rusia are o poziţie diametral opusă, acordând prioritate utilizării şi explorării spaţiului numai în scopuri paşnice” şi lucrează pentru „prevenirea unei curse a înarmării în spaţiu”, subliniază diplomaţia rusă.
Potrivit strategiei publicate de Pentagon, dimpotrivă, „China şi Rusia reprezintă cea mai importantă ameninţare strategică, deoarece au dezvoltat, testat şi desfăşurat capacităţi militare în spaţiu şi doctrina lor militară prevede utilizarea acestora în caz de conflict”.
„Doctrinele militare chineză şi rusă consideră spaţiul ca fiind important pentru războiul modern şi utilizarea armamentului spaţial ca un mijloc de reducere a eficienţei militare a Statelor Unite şi a aliaţilor lor şi de a câştiga viitoarele războaie”, menţionează de asemenea Pentagonul.
Sursa: www.agerpres.ro
- Marea Britanie respinge noua „comunitate politică europeană” propusă de Emmanuel Macron și Charles MichelMinistrul britanic de Externe Liz Truss respinge, într-un intervu publicat vineri, o propunere îmbrățișată de președintele francez Emmanuel Macron și de liderul Consiliului European, Charles Michel, ca Londra să adere la o nouă ”comunitate politică europeană”, relatează AFP. ”Eu prefer să mă bazez pe structuri deja existente şi care funcţionează cu succes, fie G7, fie …
- Facultatea de Horticultură strânge semnături pentru ca bujorul să fie declarat Floare NaţionalăFacultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a lansat un apel pentru strângerea de semnături online în vederea susţinerii unui proiect de lege prin care bujorul să fie declarat Floare Naţională şi Simbol Floral al României. Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ, cei interesaţi pot semna petiţia …
- Maia Sandu i-a cerut lui Macron ajutor în confiscarea proprietăților lui Plahotniuc din FranțaPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a cerut joi seara omologului său francez, Emmanuel Macron, ca Franța să ajute autoritățile din Republica Moldova să poate recupera o parte din bunurile obținute din bani iliciți furați din Republica Moldova, cu referire la bunurile imobiliare pe care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc le deține în Franța. „Apreciem cooperarea pentru …
- Grecia: Sorin Oprescu rămâne în pușcărieCurtea de Apel din Atena, care vineri a avut pe rol cazul lui Sorin Oprescu, arestat de autorităţile elene după ce a fugit din România, a respins cererea acestuia de eliberare. Oprescu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus apel, dar va trebui să mai stea zece zile în penitenciarul din …
- Kuleba: Dorinţa de a „salva obrazul” lui Putin relevă o „boală gravă” de care „suferă” unii lideri din UEDorinţa de a „salva obrazul” dictatorului rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă” în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, a declarat joi seara ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unui telemaraton, potrivit publicaţiei Liga.net, citată de Agerpres. Potrivit lui Kuleba, unii politicieni şi experţi din Uniunea Europeană, dar …