România s-a oferit să găzduiască rezerva de echipamente medicale a Alianței Nord-Atlantice
Miniştrii apărării din statele NATO au agreat joi asupra unui plan de acţiune în eventualitatea unui al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică continuă să își aducă contribuţia în timpul crizei sanitare, iar România și-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, au informat joi secretarul general Jens Stoltenberg și ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă.
Cele 30 de state membre urmează să constituie un stoc comun de echipamente medicale şi un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziţia de produse medicale esenţiale, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul celor două zile de discuţii prin videoconferință între miniştrii apărării aliați.
„Misiunea principală” a NATO în contextul pandemiei de coronavirus este să asigure ”că această criză sanitară nu devine o criză de securitate”, e explicat Stoltenberg.
El nu a oferit alte detalii despre dimensiunea fondului sau despre data când stocul de echipamente medicale va fi disponibil, afirmând că încă „este prea devreme pentru a spune”, dar a menţionat că unii aliaţi au început deja să avanseze angajamente şi unele contribuţii vor fi disponibile ”foarte curând”.
Stoltenberg a reamintit contribuţiile recente ale Alianţei pentru operaţiuni civile, cum ar fi transportul pe cale aeriană a unor materiale medicale esenţiale şi a unor pacienţi, prin efectuarea a 350 de zboruri, precum şi ridicarea a aproape 100 spitale de campanie și desfășurarea a peste jumătate de milion de militari pentru sprijinirea eforturilor civile în combaterea pandemiei.
Conform unui comunicat al MApN miniștrii apărării au aprobat planul de operații care definește modul de răspuns al Alianței în cazul unui potențial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacități de depozitare a echipamentelor medicale și operaționalizarea unui Fond pentru finanțarea eforturilor aliate în domeniu.
„Astfel, ministrul Ciucă a prezentat disponibilitatea țării noastre de a pune la dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuție concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă. De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse la nivel național, în sprijinul limitării răspândirii virusului și a protejării populației și forțelor armate”, arată sursa citată.
Trebuie precizat că oferta României survine și în contextul în care țara noastră este primul stat membru al UE care găzduiește rezerva strategică de echipamente medicale rescEU a Uniunii Europene și pe care a pus-o deja la dispoziția unor state membre precum Italia, Spania sau Lituania.
Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și pregătirii civile și utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicații și sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei și importanța contracarării campaniilor de dezinformare și de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Le Figaro: Franța antrenează piloți ucraineni pe avioanele de vânătoare MiragePiloți ucraineni se antrenează pe avioanele de luptă multifuncționale Mirage 2000 în Franța de o lună și jumătate, scrie cotidianul francez Le Figaro. Potrivit publicației, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost supuși unui antrenament accelerat pe avioane de vânătoare și bombardiere franceze la bazele aeriene Mont-de-Marsan și Nancy. Decizia de a pregăti piloți a fost luată în …
- Putin le trimite soldaților de pe front tancuri sovietice T-54 și T-55. Multe dintre vehiculele blindate au stat în muzee VIDEOPe rețelele de socializare circulă fotografii și video-uri cu un tren de marfă care transportă zeci de tancuri din Orientul Îndepărtat, evident spre Ucraina, scriu jurnaliștii de la BBC.Potrivit experților militari, blindatele transportate sunt vechile tancuri sovietice T-54 și T-55, puse în serviciu în 1946 și, respectiv, 1958. Cel mai probabil, multe dintre aceste vehicule …
- STUDIU. O treime dintre francezi renunță la produsele de igienă din cauza banilorO treime din francezi renunţă la unele produse de igienă – fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru perioada menstruală sau nu mai folosesc deodorant – din cauza nesiguranţei economice, arată un sondaj ale cărui rezultate sunt preluate marţi de AFP. Conform studiului efectuat de Ifop pentru organizaţia non-profit Dons Solidaires şi publicat pe …
- România riscă să nu primească banii de la Comisia Europeană din cauza noii legi a pensilor. Boloș: Flexibilitatea Comisiei tinde spre zeroNoua lege a pensiilor riscă să aducă România în imposibilitatea de a primi bani de la Comisia Europeană. Sunt două principii care pot face Comisia să acorde banii din PNRR negociați de România: viitoarea lege să fie sustenabilă pe termen lung și să reducă diferențele dintre cele două sisteme de pensii: cel general și cel …
- VIDEO Lukașenko amenință că Rusia „va da o lecție pentru întreaga planetă”, dacă britanicii trimit Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit: „Noi vom primi muniție cu uraniu adevărat”Președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit. „Rusia ne va furniza muniție cu uraniu adevărat. Dacă sunt nebuni, ne vor forța în acest proces. Aceasta este cel mai înfricoșător …