InternaționalȘtirile 60m.RO

Parlamentul German va discuta măsurile de ajutorare a țărilor sărace afectate de pandemie

Ca urmare a pandemiei coronavirusului, milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu sărăcia, bolile și foametea. Partidele politice din Germania dezbat în prezent dacă vor crește fondurile alocate pentru ajutorarea acestor state.

Germania va acorda mai mult ajutor țărilor sărace care încearcă să-și revină economic. Trei miliarde de euro (3,35 miliarde de dolari) au fost deja alocați pentru fiecare din următorii doi ani. Acest lucru a fost decis de guvernul german miercuri. „Ajutăm să combatem situația economică drastică din țările în curs de dezvoltare și foamea”, a declarat pentru ziarul Augsburger Allgemeine, ministrul Dezvoltării, Gerd Müller, de la Uniunea Socială Creștină (CSU). „Germania își îndeplinește responsabilitățile în lume”.

În general, membrii Bundestag sunt în favoarea acestui program, dar majoritatea partidelor doresc acordarea de mai mult ajutor. Aceștia vor putea propune modificări ale planurilor guvernului într-o dezbatere în parlament, vineri.

Au fost deja făcute cinci propuneri: una de către CSU și partenerii lor, democrații creștini-guvernanți (CDU), alături de partidul de conducere, social-democrații (SPD); și încă patru de fiecare dintre partidele de opoziție – Verzii, Stânga, democrații liberi laissez-faire (FDP) și Alternativa naționalistă pentru Germania (AfD).

„În timp ce, în Europa, am fost în măsură să oferim ajutor financiar semnificativ pentru a stimula economiile locale, acest lucru nu a fost neapărat posibil în țările în curs de dezvoltare”, a declarat pentru DW, parlamentarul CDU, Georg Kippels.

„Viața oamenilor are un mare risc acolo”, a spus el, „iar aceasta este o provocare uriașă”. El a spus că milioane de oameni s-au confruntat cu șomajul din cauza măsurilor de blocare și a adăugat că mulți fermieri au fost împiedicați să lucreze pământul.

ONU estimează că 30 de milioane de oameni ar putea ajunge înfometați în Africa, ca urmare a pandemiei. În aprilie, Ministerul Dezvoltării a realocat fonduri din altă parte pentru primul său program de ajutor special.

CDU / CSU și SPD au propus guvernului să ofere ajutor imediat pentru a lupta împotriva foametei în țările în curs de dezvoltare. Aceștia au propus o injecție de ajutor de urgență, pe lângă finanțarea pe termen lung, pentru a ajuta la finanțarea și îmbunătățirea sistemelor naționale de sănătate, de exemplu.

O propunere similară a venit din partea partidului de stânga. „Pandemia trebuie să fie un apel politic de trezire pentru a ridica cheltuielile Germaniei pentru sănătate globală la 0,1% din PIB în cele din urmă”, a declarat parlamentarul Helin Evrim Sommer pentru DW.

Partidul de stânga propune ca 4 miliarde de euro să fie lăsate deoparte pentru a combate decăderea economică din pandemie și insistă că banii nu ar trebui să iasă din bugetele existente. „Nimeni nu va fi ajutat dacă există mai multe decese de la malarie în loc de coronavirus”, a spus Sommer. „Pandemia este un eveniment excepțional, care trebuie depășit cu mijloace suplimentare.”

FDP a solicitat 3 miliarde de euro suplimentar pe an pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare prin această criză. Expertul în dezvoltare FDP, Olaf in der Beek, a declarat că este regretabil că guvernul nu a acordat decât 1,5 miliarde de euro pe an: „Ne dorim fonduri pentru protecția fetelor și femeilor, pentru educația de bază, cum ar fi cititul, scrierea și numărarea. , pentru extinderea economiei și crearea mai multor locuri de muncă sau pentru combaterea schimbărilor climatice și dezvoltarea tehnologiei energetice care urmează să fie redusă. „

Verzii propun 2 miliarde de euro pe an. „Criza coronavirusului este o provocare globală care reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului și la o dezvoltare durabilă și echitabilă și este necesară o soluție globală”, spune partidul în declarația sa. „Niciun stat nu poate depăși crizele de sănătate, sociale și economice cauzate de coronavirus și numai consecințele sale. Cooperarea internațională și dialogul sunt necesare mai mult decât oricând.”

De asemenea, partidul a sugerat ca Germania și Uniunea Europeană să impulsioneze ajutorul umanitar. Ministrul german de dezvoltare a solicitat, de asemenea, UE să facă acest lucru.

AfD este singura parte care nu este de acord. Ar dori ca toate propunerile de cooperare pentru dezvoltare germană și UE cu Africa, care încă nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, să fie înghețate. De asemenea, dorește ca Ministerul Dezvoltării să pună capăt „Planului Marshall pentru Africa”. În schimb, sugerează AfD, Germania ar trebui să se concentreze pe cooperarea economică pentru ca continentul să poată combate mai bine crizele, cum ar fi pandemia de la sine. În urmă cu câteva săptămâni, AfD a cerut o realocare a fondurilor din bugetul de dezvoltare pentru lupta împotriva COVID-19 în Germania, notează dw.com.

Back to top button