Știrile 60m.RO

Parlamentul a aprobat „DNA-ul pădurilor”. Proiectul a fost votat de toate partidele, cu excepția UDMR

Parlamentul a dat vot pentru în ființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Proiectul, supranumit „DNA-ul pădurilor”, a primit vot de la toate partidele cu excepția UDMR și va funcționa în subordinea Parchetului General. Procurori specializați vor investiga infracțiuni precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

Proiectul a înregistrat 119 voturi pentru și 11 abțineri.

Radu Preda, senator PSD: Sper ca acest proiect de lege să îi ducă pe acei oameni care ortăvesc apa şi ne taie codrii acolo unde le este locul: la puşcărie! Sperăm să fie un moment al trezirii clasei politice în ce priveşte protejarea resurselor fantastice pe care le are România.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA. Va avea un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR.

Mihai Goţiu, senator USR: Anual în România îşi pierd viața peste 20.000 de persoane din cauza poluării. Statistica ne spune că în ultimii 10 ani, volumul de lemn dispărut a crescut mai mult decât dublu, de la 8,8 milioane de metri cubi la peste 20 de milioane de metri cubi.

Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create.

UDMR s-a abținut de la vot, criticând proiectul.

Tanczos Barna, senator UDMR: În nici un caz nu ar trebui în 2020 să ne întoarcem la practici comuniste, când informatorii erau plătiți din bani publici în această formă.

PSD și PNL au votat proiectul, deși recunosc că nu este perfect.

Daniel Fenechiu senator PNL: Partidul Naţional Liberal va vota astăzi „pentru”, strict datorită faptului că s-au făcut nişte corecturi. Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT.

Şerban Nicolae, senator PSD: Am găsit de cuviinţă ca soluţia legislativă să fie aceea a adoptarii cu amendamente, urmând ca după caz eventualele critici constituţionale să facă obiectul sesizării fie înainte de promulgare, fie în faza de aplicare a legii, dar să lăsăm Parchetul să organizeze un astfel de compartiment specializat.

Pe lângă tăieri de păduri, procurorii acestei direcții mai au în competență infracțiuni legate de depozitarea sau traficul de deşeuri sau nerespectarea normelor antipoluare.

În expunerea de motive se arată că „amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu”.

„Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, potrivit inițiatorilor, care mai spun că, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019.

Sursa: www.digi24.ro

 • Marius Nistor îi dă replica lui Iohannis: S-a terminat perioada în care liderii sindicali pocneau din degete și se închidea greva
  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat joi seară, la Antena 3, că s-a terminat perioada în care liderii sindicali pocneau din degete și se închidea greve, după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat la prânz că „se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli” pentru că liderii sindicali „sunt doar un fel de …
 • Ciprian Demeter: Eșuarea ”României educate” a lui Iohannis
  În învăţământul românesc au renăscut, mai mult ca niciodată, tensiunile dintre profesori şi sistemul politic degenerat. Divergenţele sunt aceleași dintotdeauna: lipsa investițiilor din educație și majorarea salariilor dascălilor care sunt singura pătură socială importantă pentru prezentul și viitorul unei țări, dar pentru care Iohannis, prin ”Guvernul meu” și prin proiectul ”România Educată”, nu a găsit …
 • SRS: Sindicatele profesorilor au fost minţite. Din nou. La fel și populația
  Sindicatele profesorilor au fost minţite. Din nou. Li s-a transmis liderilor acestora, informaţie livrată şi opiniei publice, cum că, pentru a le satisface creşterile de venituri în acest an, Guvernul va fi silit să cheltuie două miliarde de lei. Mărindu-şi astfel gaura. Nu este nicidecum aşa. Conform datelor oficiale şi de ultimă oră de la …
 • Scandalul de spionaj Iphone: Americanii urmăresc telefoanele diplomaților NATO și Israelului
  Contraspionajul rusesc a descoperit o operațiune a agențiilor de informații americane pentru a infecta mii de iPhone-uri cu programe malware, inclusiv cele aparținând diplomaților străini la Moscova, a declarat FSB . „În cursul asigurării securității infrastructurii de telecomunicații din Rusia, au fost identificate anomalii care sunt specifice doar utilizatorilor de telefoane mobile Apple și sunt cauzate de funcționarea unui …
 • Partidul lui Viktor Orban din Parlamentul European acuză PSD și stânga europeană: Susțin războiul
  Deputaţii europeni de stânga care susţin războiul nu pot accepta că Ungaria este de partea păcii şi respinge instigările la război – a afirmat joi Balázs Hidvéghi, deputatul partidului Fidesz în Parlamentul European (PE), într-o declaraţie dată jurnaliştilor ungari. În contextul adoptării unei rezoluţii de condamnare a Ungariei în cadrul sesiunii plenare a PE de …

Back to top button