Internațional

Circa 150 de mii de francezi au ieșit din nou în stradă: Jos Macron! Nu vrem pașaport de vaccinare

Un total de 141.655 de persoane, dintre care 18.425 la Paris, au manifestat faţă de impunerea permisului sanitar în Franţa pentru a opta sâmbătă consecutiv, o mobilizare în scădere, potrivit Ministerului de Interne.

Ministerul a contabilizat 215 adunări, dintre care cinci la Paris. În total, 21 de persoane au fost arestate, dintre care 3 la Paris. Un membru al forţelor de ordine a fost rănit, scrie Le Figaro. 

Mobilizarea este în scădere de mai multe săptămâni, potrivit cifrelor ministerului. Weekend-ul trecut, aproape 160.000 de manifestanţi au fost recenzaţi de autorităţi, dintre care 14.500 la Paris. 

Acum 15 zile, în jur de 175.000 de persoane au manifestat şi aproape 215.000 acum trei săptămâni, arată ministerul. 

După intrarea în forţă în manifestanţi la Forum des Halles à Châtelet (Paris), trei persoane au fost reţinute „pentru violenţe şi ultraj faţă de forţele de ordine”, potrivit informaţiilor BFM TV. Nu au fost pagube şi nici răniţi, conform postului de televiziune. 

Situaţia a fost controlată de forţele de ordine şi manifestanţii s-au împrăştiat. Câteva sute s-au regrupta în faţa centrului, cu trompete. 

Poliţia a cerut magazinelor din centrul comercial Les Halles să le închidă. Aproximativ zece camioane ale CRS s-au îndreptat către Châtelet.

Tensiunea a crescut la Châtelet. Acolo, manifestanţii au intrat în forţă în Forum des Halles, sfidând interdicţia de intrare în centrele comerciale fără permis de sănătate.

Au fost 7.000 de manifestanţi la Montpellier, 3.700 la Lyon, 2.900 la Nisa, 2.700 la Lille, 2.400 la Nantes, potrivit Prefecturii (3.950 săptămâna trecută) şi 700 la Saint-Nazaire.

La Rennes, 1.500 de manifestanţi au fost prezenţi (2.000 săptămâna trecută), unde printre pancarte se putea citi „Injectarea ARNm, soluţia pentru depopulare?”.

„Macron; nu vrem permisul tău!”, „Libertate!” au strigat manifestanţii la Paris. Pe drum, unii i-au numit pe clienţii barurilor şi restaurantelor „colaboratori”. Format din 500 de persoane, majoritatea fără mască, un alt marş al „vestelor galbene” a fost organizat în centrul oraşului, între Bursă şi Palatul Regal. „Teroare sanitară, nu mă voi supune” se putea citi pe una dintre pancarte. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button