EconomiePrima PaginăȘtirile 60m.RO

România va pierde, de la anul, 4 miliarde de euro anual

Până să ajungă România să cheltuie cele 33 de miliarde de euro pe care îi vom primi de la UE, pierdem 4 miliarde de euro din banii noștri.

Economia României suferă de o boală gravă, deficitul comercial, adică importăm mai mult decât producem. În 2019 s-au cheltuit pe importuri cu 17 miliarde de euro mai mult decât am încasat pe bunurile exportate.

Guvernul a cheltuit și el cu 10 miliarde de euro mai mult decât a putut să strângă.

Cu toate acestea economia a continuat să crească datorită investitorilor străini care aduc bani în țară, datorită românilor plecați la muncă în străinătate care trimit și ei bani în România și datorită Guvernului care se împrumută de la bancheri.

Cel mai mare plus l-au adus exportatorii români de servicii care au reușit să exporte cu 8,5 miliarde de euro mai mult decât s-a cheltuit pe importul serviciilor.

Astfel că supraviețuirea economiei românești este datorată în mare parte acestor exportatori de servicii care reusesc să compenseze risipa guvernanților și consumul românilor de mărfuri străine.

Mai mult de jumate din excedentul de 8,5 miliarde de euro al comerțului extern cu servicii se datorează transportatorilor (4,34 miliarde de euro) iar o treime vine din comerțul cu servicii IT și de comunicații (3 miliarde de euro).

O sursă majoră de deficit este turismul, unde pierdem anual 2 miliarde de euro din cauza românilor care preferă sa-și facă vacanțele în afara țării.

Transportatorii aduc în țară mai mulți bani decât investitorii străini și achită peste 40% din datoriile Guvernului create într-un an.

”Fiecare al patrulea leu pierdut din comerțul de bunuri se întoarce din comerțul cu servicii de transport și fiecare 4 lei din 10, cheltuiți de Guvern peste propriile venituri, se întorc din excedentul comerțului cu servicii de transport”, avertizează Petrișor Peiu, analist.

Printr-un nou pachet normativ adoptat de europarlamentarii din Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), în data de 8 iunie 2020, veniturile transportatorilor români se vor înjumătății.

Noul act normativ intitulat Pachetul de mobilitate nr. 1 va duce la pierderea a 4 miliarde de euro.

„Alianță Auto Europeană” (European Road Alliance) formată din 8 state UE: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia, la care se adaugă Norvegia, a impus prin presiuni politice acest pachet care este de fapt ”un set de îngrădiri majore ale liberei circulații de bunuri și de persoane pe piața europeană”, după cum afirmă analistul Petrișor Peiu, pentru spotmedia.ro.

Una din măsurile adoptate în acest pachet legislativ European, obligă camioanele să se întoarcă acasî la fiecare 8 săptămâni.

”Această obligație nu creează nicio problemă pentru un camion înmatriculat în Germania sau Austria, aflate geografic în centrul Europei, dar pentru un camion din România duce la o medie de 6 zile pierdute la fiecare 8 săptămâni, ceea ce se traduce în pierderi de cifră de afaceri de 10-14%. Revenirea în România la fiecare 8 săptămâni ar însemna 1.000 de camioane în plus zilnic pe drumurile europene și la frontiere, fără nicio justificare economică”, afirmă Peiu.

Imediat după publicarea pachetului normativ se va impune întorcerea acasă a șoferilor odată la 3-4 săptămâni și li se va interzice efectuarea repaosului săptămânal normal în cabină.

”Peste 60.000 de șoferi vor trebui să se întoarcă acasă la fiecare 3 sau 4 săptămâni, fapt  ce va necesita creșterea capacității de transport și conform estimărilor ar însemna până la 400 de noi zboruri cu avionul sau 1.200 de autocare sau o alternativă între aceste 2 moduri de transport în vederea transportării între 2.000 – 3.000 șoferi zilnic”, calculează Petrișor Peiu.

Ramura la care sunt și românii competitivi, transportul de marfă pe distanțe lungi, va fi reformată în dezavantajul României și va duce la pierderea a 4 miliarde de euro anual.

Ce păzesc cei 33 de europarlamentari români de la Strasbourg și Bruxelles?

 • Orban anunţă pe Facebook că impune starea de urgenţă în Ungaria din cauza Războiului din Ucraina
  Guvernul ungar urmează să-şi asume puteri prin decretarea stării de urgenţă, pentru a putea reacţiona mai uşor faţă de provocări din cauza Războiului din Ucraina vecină, anunţă marţi, într-o postare pe Facebook, premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters. Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv în alegerile legislative de la 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, în timpul crizei migraţiei în Europa şi în timpul pandemiei covid-19. Această stare de urgenţă îi permite Guvernului să impună măsuri prin decret. Articole relaționate Rusia reinterpretează romanul „1984” al lui George Orwell: „El nu scria despre noi, …
 • Ciolacu sare în apărarea UDMR: Nu cred că Kelemen Hunor face politica Ungariei şi a preşedintelui Ungariei
  Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu consideră că liderul UDMR Kelemen Hunor face politica preşedintelui Ungariei, întrebat marţi la Parlament despre protestul AUR în faţa biroului său de la Camera Deputaţilor şi solicitarea acestora ca UDMR să iasă de la guvernare, după vizita privată a preşedintelui Ungariei în ţara noastră. „Părerea mea este că a fost o vizită total eronat gândită şi provocatoare. Am avut şi discuţii personale cu domnul Kelemen Hunor. Nu cred că totuşi domnul Kelemen Hunor face politica Ungariei şi a preşedintelui Ungariei. Aceasta este părerea mea. Am văzut şi reacţia, cum este corect totuşi? …
 • Un acord UE asupra unui embargo vizând petrolul rusesc, ”foarte improbabil” în zilele următoare, îi scrie Orban lui Charles Michel
  Premierul ungar Viktor Orban – care blochează adoptarea unui embargo al Uniunii Europene (UE) împotriva petrolului rus – cataloghează ”foarte improbabil” un acord în zilele următoare, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o preşedintelui Consiliului European Charles Michel, relatează AFP. AFP precizează că a consultat această scrisoare marţi. În această scrisoare, datată luni, liderul suveranist ungar apreciază că ar fi ”contra-productiv” să se discute despre un al şaselea pachet de sancţiuni, la summitul şefilor de stat şi de guverne UE prevăzut în perioada 30-31 mai, ”în absenţa unui consens”. Articole relaționate Un acord UE asupra unui embargo vizând petrolul rusesc, ”foarte …
 • Rusia reinterpretează romanul „1984” al lui George Orwell: „El nu scria despre noi, ci despre occidentali. Nu descria totalitarismul, ci sfârşitul liberalismului”
  Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”, relatează The Guardian. „Mulţi ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Este unul din cele mai mari fake-uri la nivel global… Orwell a scris despre sfârşitul liberalismului. A descris cum liberalismul va duce umanitatea într-o fundătură”, a declarat Maria Zaharova, …
 • Parlamentarii AUR cer scoaterea UDMR de la guvernare: Marcel Ciolacu, sluga UDMR
  Parlamentarii AUR protestează, marţi, în faţa biroului preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de la Parlament. Aceştia cer ieşirea UDMR de la guvernare, în urma vizitei private a preşedintelui Ungariei în România şi a declaraţiilor acesteia. Parlamentarii AUR au venit la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, cu o pancardă pe care scrie: UDMR, afară! Liderul AUR, George Simion a afirmat că îl aşteaptă pe Marcel Ciolacu să îi transmită personal această solicitare şi a spus că au blocat şi o altă uşă prin care se poate intra în cabinetul preşedintelui Camerei.  Articole relaționate Klaus Iohannis laudă PSD: Trecem prin …
 • Percheziții la asociația fostului primar PSD, Daniel Florea
  Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au realizat marți percheziții în București, Ilfov și Ialomița în dosarul în care Asociația Împreuna salvam sectorul 5 înființată de fostul primar de sector Daniel Florea e acuzată că ar fi primit ilegal 30 de milioane de lei de la primărie, potrivit unui comunicat al poliției. Tot marți au loc percheziții și la Primăria Sectorului 5, potrivit informațiilor G4Media. Polițiștii au ridicat înscrisuri într-un dosar privind săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare și evaziune fiscală. Articole relaționate Percheziții la asociația fostului primar …
 • Klaus Iohannis laudă PSD: Trecem prin momente când se impune ca guvernarea să reprezinte majoritatea românilor
  Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la un eveniment al PNL desfășurat la Ștefănești (Argeș), că PNL are în sfârșit un președinte care este și premier. Iohannis a justificat și aducerea la guvernare a PSD, spunând că ”trecem prin momente când se impune să strângem rândurile și să aducem la aceeași masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor”. Discursul integral al lui Klaus Iohannis: Bună ziua, dragi liberali! Mă bucur să ne revedem în acest loc simbolic, în acest loc plin de istorie, în acest loc încărcat de semnificații nu numai pentru Partidul Național Liberal, ci …
 • Lucian Bode îi va locul lui Nicolae Ciucă. Candidatul PNL la prezidențiale
  Nicolae Ciucă nu are niciun viitor în fruntea PNL iar sondajele nu arată deloc bine pentru liberali. La fel ca și Florin Cîțu, plagiatorul Nicolae Ciucă este doar un personaj de tranziție în PNL. După ce va ceda fotoliul de prim-ministru la rotația cu PSD, generalul Ciucă va fi înlocuit din fruntea partidului cu Lucian Bode. Lucian Bode a avut o deplasare în America pentru a fi prezentat ca un posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024. Ciucă nu iese din cuvântul lui Iohannis și s-ar putea alege cu un mandat de europarlamentar dacă nu se ridică împotriva baronilor locali …
 • AUR critică măsurile sociale propuse de coaliție: Inechitabile și ineficient
  Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică pachetul de măsuri sociale propuse de coaliția de guvernare, atrăgând atenția că acestea sunt deopotrivă inechitabile și ineficiente. „Prea puțin, prea târziu” – este nevoie de o indexare a aferentă a veniturilor categoriilor defavorizate: cei cu salarii și pensii mici. „După ce au dublat prețurile, dar au ținut pensiile și salariile mici, au menținut pensiile speciale și subvențiile pentru partidele politice, guvernul vine acum cu o măsură inechitabilă: dă o singură dată 700 de lei unui pensionar, deși ar fi trebuit să acorde acest sprijin în fiecare lună. Apoi, amânarea ratelor la bănci înseamnă …
 • VIDEO Incendiu la Metrou: Călătorii au fost evacuați. Mai multe persoane au ajuns la spital
  Un tren de metrou care a plecat din staţia Piaţa Romană către Berceni s-a defectat marţi, fiind degajări mari de fum, anunţă Metrorex, conform căruia „călătorii aflaţi în trenul defect au forţat deschiderea uşilor, fapt ce a condus la blocarea trenului în tunel”. La faţa locului au fost trimise echipaje de pompieri. Pasagerii aflaţi în garnitura de metrou defectă au fost evacuaţi. Şi la staţiile Piaţa Victoriei şi Universitate au fost evacuaţi călătorii. ISU anunţă că a fost un incendiu la carcasa unei linii de metrou, care a fost lichidat. Circulaţia în zona centrală a Capitalei este blocată. Şeful DSU …

Back to top button