Știrile 60m.RO

Eveniment fără precedent în ultimii 100 de ani, în România. Turiștii au surprins momentul în Delta Dunării

Eveniment unic în România după mai bine de 100 de ani. Specia „phoenicopterul roseus” a fost văzută de turiști în urmă cu câteva zile în Delta Dunării, iar momentul a fost imortalizat și distribuit în social media. 

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a făcut anunțul, care mai precizează faptul că cei 10 flamingo reprezintă cel mai mare grup de indivizi ai acestei specii observați în România, în ultimul secol. 

Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).

În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici (*, Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky).

Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă (**).

Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol”, a notat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării pe pagina oficială de Facebook. 

Sursa: www.b1tv.ro

Back to top button