InternaționalȘtirile 60m.RO

România oferă ajutoare Ucrainei, în timp ce autoritățile de la Kiev duc o politică agresivă de deznaționalizare împotriva celor 500.000 de români

Guvernul României a decis să trimită ajutor umanitar cu titlul gratuit Ucrainei, pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, la începutul acestui an, președintele Ucrainei a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, scrie InfoPrut.

Premierul României, Ludovic Orban, a subliniat că ajutorul nu are în vedere exclusiv comunitățile românești din Ucraina.

„Sunt multe zone care se confruntă cu un nivel ridicat de epidemie, iar răspândirea virusului afectează şi zone care sunt locuite de români, în special zona Cernăuţi, dar ajutorul pe care îl vom acorda nu-l vom acorda în exclusivitate, aşa cum au procedat alţii, pentru fraţii noştri români din Ucraina, ci vom acorda pentru Ucraina, pentru arealurile care sunt cele mai afectate şi pentru a sprijini Ucraina în lupta pe care o duce cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban.

De ani de zile, cei aproape 500.000 de români din Ucraina se plâng de faptul că autoritățile poartă o politică agresivă de deznaționalizare împotriva lor. Divizați de recensăminte politizate în moldoveni și români, li se închid școlile, nu au dreptul la cetățenia română, li se suprimă dreptul la limba maternă în spațiul public, au fost trimiți în războiul contra separatiștilor ruși și sunt ținuți în sărăcie.

Back to top button