Republica Moldova

Separatiștii transnistreni acuză serviciile de informații moldovene de acte de sabotaj și atentate teroriste

Așa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, schimbă macazul. Dacă anterior dădea vina pe Ucraina pentru exploziile produse în regiunea separatistă în ultimele luni, acum acesta acuză serviciile secrete moldovenești că ar sta în spatele provocărilor. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru presa de la Tiraspol, transmite Deschide.md.

”S-a ajuns până la aceea că serviciile speciale de la Chișinău inițiază acte de sabotaj și atentate teroriste pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol.

Ignatiev a insistat că aceasta, dar și alte probleme, precum impedimentele pe care le-ar pune Chișinăul la importul de medicamente și de alte produse în regiunea separatistă, trebuie să fie rezolvate cât mai curând pe calea dialogului. În acest sens, spune așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a trimis o scrisoare către președintele Maia Sandu în care îi cere acesteia să se așeze la masa negocierilor directe.

”Este, din câte țin minte, a opta adresare a președintelui Transnistriei din momentul învestirii doamnei Sandu. Ca și anterior, noi chemăm la începerea unui proces de lucru serios, la dialog direct în care să fie discutate toate problemele actuale și principiile de rezolvare pașnică”, a declarat Ignatiev.

El a adus aminte că Maia Sandu a promis, atunci când a ajuns la putere, că unul dintre scopurile ei este să facă viața oamenilor mai bună, inclusiv în contextul transnistrean. Ignatiev a reiterat că scopul primordial este păstrarea păcii în regiune și a cerut autorităților de la Chișinău să nu meargă pe drumul escaladării.

Amintim că, pe 25 aprilie, sediul așa-zisului Minister al Securității de la Tiraspol a fost atacat cu lansatoare de grenade. Câteva zile mai târziu au fost detonate două antene de radio din localitatea Maiac.

Mai târziu, s-au auzit focuri de armă în apropierea depozitului de muniții de la Cobasna și două explozii în raionul Râbnița.

Atunci, pretinsele autorități de la Tiraspol spuneau că în spatele acestor atacuri ar sta Ucraina și că au fost observate și drone care au venit dinspre Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button