Politică

OMV Petrom trebuie naționalizat. A devenit o companie parazit

OMV Petrom devine o companie parazit pentru statul român în contextul economic și social actual. România este un stat supraîndatorat, lipsit de perspective și acaparat de clanurile politice mafiote.

OMV Petrom a înregistrat o scădere semnificativă a profitului net pentru prima jumătate a acestui an, cu o reducere de 80%, ajungând la 944 milioane de lei, fix înainte de plata taxei de solidaritate.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

Aceste fapte ale conducerii OMV sunt susceptibile ca acțiuni împotriva statului român prin care compania austriacă evită să plătească taxele în România.

Alianța pentru Unirea Românilor are în programul de guvernare naționalizarea OMV Petrom și a altor companii strategice.

După cum relevă un raport al Curții de Conturi, contractul de privatizare nr. 5/2004 prin care OMV a devenit acționar majoritar la Petrom nu a fost respectat. Ca urmare, solicit naționalizarea acțiunilor pe care OMV le deține la Petrom prin revenirea lor în proprietatea statului român.

Viitorul guvern AUR trebuie să dea astfel un mesaj tuturor celor care au beneficiat de pe urma privatizărilor strategice, avantajoase pentru companiile străine și dezavantajoase pentru statul român că, dacă nu își respectă nici măcar obligațiile din contractul de privatizare, statul va naționaliza bunurile înstrăinate.

Investitorii străini trebuie făcuți să înțeleagă că România nu este un teritoriu fără legi și că au și obligații, nu numai drepturi și profituri de pe urma țării noastre.

Petrom trebuie să se întoarcă la statul român deoarece OMV nu și-a respectat obligațiile, deși profiturile făcute pe seama României au fost uriașe. La fel trebuie să se întâmple în toate cazurile în care privatizările au fost folosite doar pentru a obține profit, fără respectarea prevederilor contractuale.

 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button