MagazinPolitică

Cum a înăbușit Iliescu libertatea și democrația cu minerii pe 13 – 15 iunie 1990

Între 13 și 15 iunie 1990 Ion Iliescu a chemat la București minerii pentru a elibera cu forța brută Piața Universității de protestul permanetizat al susținătorilor unui regim democratic și liber.

„Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită” era mesajul transmis de către ex-comunistul Ion Iliescu.

Dorind să oprească manifestațiile opoziției, Ion Iliescu a dispus un plan diabolic: nu a intervenit cu forțele de ordine, ci a chemat minerii din Valea Jiului, manipulați de liderii lor sindicali.

Nici până astăzi nu s-a făcut dreptate pentru cei care au murit sau au fost grav răniți în timpul acelor evenimente. Clasa politică post-decembristă l-a protejat pe fostul șef de stat și toată structura responsabilă de jaful de după 1989.

Pe 15 iunie Ion Iliescu, cel vinovat pentru eșecul statului român de după 1989, avea să le mulțumească minerilor: „Va mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înalta conștiință civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat ș în aceste zile: că sînteti o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Și de astă dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică, ati simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile. […]
Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNȚ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi, cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piața Universității, și armament. […]
Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoștință, din partea populației Capitalei pentru prezența dumneavoastră, utilă și eficientă. Vreau să mulțumesc pentru spiritul organizat în care v-ați prezentat, în care ați acționat, să mulțumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma și celorlalți lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulțumesc tuturor pentru tot ce ați făcut în aceste zile!
Știm că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde: cînd va fi nevoie, vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră!”

  • Cum s-au certat Ceauşescu şi Brejnev pentru TEZAURUL românesc de la Moscova
    În 1965, cu ocazia unei vizite oficiale, Nicolae Ceauşescu i-a comunicat liderului sovietic Leonid Brejnev că legăturile dintre România şi URSS vor fi condiţionate de returnarea tezaurului românesc. Subiectul nu figura pe ordinea de zi. Totuşi, Ceauşescu a deschis problema tezaurului, iar atmosfera a devenit fantastic de încordată, arată transcrierea discuţiilor purtate acum 47 de ani, redate într-un articol din România Liberă. „Înainte de toate, am vrea să vă spunem că punerea problemei cu tezaurul românesc ne-a provocat nedumeriri. Niciunul dintre noi, participanţi la tratative, nu eram la curent cu această chestiune şi am ridicat totul în picioare. Această problemă …
  • Apa din subsolul planetei Marte infirmă așteptările
    O nouă analiză a datelor seismice obținute de misiunea InSight de pe Marte a NASA a scos la iveală câteva surprize de proporții. Prima surpriză: primii 300 de metri din subsolul de la locul de aterizare de lângă ecuatorul marțian conțin doar puțină gheață, potrivit SciTechDaily. „Am descoperit că scoarța lui Marte este slabă și poroasă. Sedimentele nu sunt bine cimentate. Și nu există gheață sau nu există prea multă gheață care să umple spațiile poroase”, a declarat geofizicianul Vashan Wright de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității California San Diego. Wright și trei coautori și-au publicat analiza la …
  • Scutul de beton pus în calea Prutului pentru care Ceaușescu a cheltuit 60 de tone de aur pur. Cum a fost construit barajul Stânca-Costești, clasificat al treilea cel mai mare din Europa
    Una dintre cele mai importante mega-structuri construite vreodată în România este barajul ridicat pe Prut la Stânca-Costeşti în judeţul Botoşani. Specialiştii care îl administrează spun că pentru ridicarea acestuia s-a cheltuit echivalentul a 60 de tone de aur. În nordul României, Prutul reprezintă ultima redută a Uniunii Europene. În dreptul localităţii Stânca din judeţul Botoşani, uriaşul râu ce desparte România de Republica Moldova este întâmpinat şi îmblânzit de una dintre cele mai mari structuri hidrotehnice din România. Este vorba de barajul de la Stânca-Costeşti, un munte de beton şi oţel-beton care barează apele năvalnice ale Prutului şi, după ce le …
  • Raport CIA. În 1989, Ungaria se pregătea să atace România
    Un raport declasificat de CIA susține că Ungaria se pregătea de un atac armat asupra României în 1989. Motivul ar fi fost frica față de Nicolae Ceaușescu, pe care maghiarii îl considerau un lider irațional.  Tensiunile dintre București și Budapesta au ajuns la un nivel extrem de ridicat cu doar o lună înainte de mișcarea care a dus la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere.  Într-un document CIA desecretizat parțial în 2019, agenții americani remarcau o schimbare radicală în politica externă a Ungariei. Conform raportului, guvernul de la Budapesta era pregătit să renunțe la statului de membru al Pactului de la …
  • 20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 79 de ani. ”Doamne, ocrotește-i pe Români!”
    20 iulie este ziua de naștere a lui Adrian Păunescu. Astăzi poetul ar fi împlinit 79 de ani. Adorat, contestat, iubit și hulit, Adrian Păunescu rămâne în istoria culturii române un punct de reper pentru toate generațiile născute în limba și literatura română. Un punct de reper a cărei unicitate îi dă dreptul la Veșnicie. Scriitor, jurnalist și om politic, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, județul Bălți, Basarabia. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la Bârca, în județul Dolj și a făcut studii liceale la Craiova și la București. A urmat Facultatea …
  • Ștefan cel Mare, Decebal, Baba Dochia, personaje în primul joc video românesc pe blockchain în Metaverse
    Un startup din București lansează un joc video pe blockchain, inspirat din istoria și mitologia românească, care va fi compatibil cu sistemele de operare iOS și Android. Puzzles Crusade, dezvoltat de startup-ul românesc Zugzwang Labs, va fi primul joc de tip RPG (Role Playing Games) lansat pe blockchain compatibil cu sistemele de operare iOS și Android dezvoltat de o echipă de români.  Universul din interiorul jocului va fi dominat de folclorul românesc, având în centrul său personaje precum Ștefan cel Mare, Decebal, Baba Dochia sau Statu-Palmă-Barbă-Cot. Articole relaționate Un timp prea scurt și amintiri mari despre Marin Sorescu 08/02/2022 „DIVORŢUL” Anului: Marius …
  • Birlic, o întrupare a geniului și o inestimabilă comoară  
    Astăzi se împlinesc 52 de ani de când privirea tristă, de câine bătut, despre care vorbea Radu Beligan, a rămas pentru veșnicie în inimile noastre și fiecare amintire cu Birlic este pentru noi un prilej de infinită bucurie. Dumnezeu ne pune degetul pe frunte când reuşim să intrăm perfect în pielea personajului, spunea Radu Beligan. Birlic sau Grigore Vasiliu în cei peste 35 de ani de activitate a fost binecuvântat de fiecare dată de către Dumnezeu să creeze personaje memorabile, reușind cu fiecare rol să-i fie pus degetul pe frunte de către Dumnezeu. Articole relaționate Lucia di Lammermoor, o poveste despre curajul de …
  • Cate Blanchett: Monopolurile platformelor digitale sunt dezastruoase și periculoase
    Actrița australiană Cate Blanchett a apărat sâmbătă lumea cinematografiei, confruntată cu dominația platformelor de streaming și seriale, declarându-se îngrijorată de un model creativ unic, potrivit Le Figaro. „Monopolurile sunt dezastruoase și periculoase”, a afirmat ea, la Valencia, unde va primi premiul Goya decernat de Academia spaniolă de cinema. „Trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să dezvoltăm proiectele bune, fără a deveni sclavii formatului de serial”, a pledat ea. Cate Blanchett – care a jucat în recentul succes al platformei de streaming Netflix Don’t Look Up – a evocat calitatea unor astfel de producții dar a afirmat că ar …
  • Un timp prea scurt și amintiri mari despre Marin Sorescu
    Recunosc faptul că primul meu contact cu opera lui Marin Sorescu a fost oarecum dificil. În programa de liceu era inclusă piesa Iona, piesă de inspiraţie biblică… așa cum era prezentată în manual la momentul la care eram licean. La acel moment, nici teatrul nu se număra printre pasiunile mele, nici studiul sfinților și nici al epopeilor biblice. Referirea la originile biblice ale personajului sorescian are legătură cu statutul său social de pescar și cu moștenirea onomastică, însă, relevant pentru construcția personajului este titlul piesei. ”Io” din numele personajului, așa cum mărturisește autorul, înseamnă ”eu”.  Iona vremurilor noastre vine să ne trasmită …
  • „DIVORŢUL” Anului: Marius Tucă pleacă de la Aleph-ul lui Adrian Sârbu
    „De la Smartphone la Smart TV cât le-ar trebui lumii şi luminii să ajungă?„, scria fix acum trei ani pe Instagram Marius Tucă, alături de o poză cu Adrian Sârbu. După trei ani, Tucă, realizator la Aleph News şi partener cu Adrian Sârbu pe proiecte media, se desparte de grupul media. Publicitate Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Marius Tucă şi Adrian Sârbu nu vor mai colabora în proiectele media. Marius Tucă îşi realiza talk-show-ul Marius Tucă Show la Aleph News dar, de la începuptul anului, emisiunile care intră pe post sunt reluări. Conform surselor Paginademedia.ro, Marius Tucă nu va mai continua relaţia cu Aleph News şi Adrian Sârbu. Articole relaționate Fotbalul și mafia testelor Covid – CRITICII.RO …
  • Lucia di Lammermoor, o poveste despre curajul de a avea curaj atunci când ai pierdut totul
    Miercuri, 12.01.2022 și Joi, 13.01.2022 începând cu orele 18:30, scena Operei Naționale Române va găzdui spectacolul “Lucia di Lammermoor”. Opera Națională București, grație managmentului inovator de care se bucură în ultima perioadă, pune în scenă o operă de o imensă valoare artistică, dar și de o perpetuă actualitate.  “Lucia di Lammermoor”, cu sprijinul managerului Daniel Jinga, revine pe scena Operei Naționale București, după o îndelungată absență, într-un spectacol care surprinde în cele mai mici detalii victoria sensibilității și imaginației asupra răcelii și impersonalității, un spectacol în care putem cunoaște împreună curajul de a spune NU unei lumi a inflexibilității și …
  • Moartea lui Horia Căciulescu
    Sfârșitul lunii decembrie 1989: zile și nopți cumplite în cursul cărora Bucureștiul s-a aflat în stare de asediu. Atunci, pe 21 și 22, moartea și-a făcut de cap, adusă de forțele de represiune asmuțite de Ceaușescu asupra propriului său popor. Apoi, începând cu seara de 22 decembrie, la scurt timp după ce l-a acuzat pe „Nicu Odiosul“ că a „întinat nobilele idealuri ale socialismului“, Ion Iliescu ne-a anunțat că vom fi atacați de „teroriști super-instruiți, care trag din toate pozițiile“. Spuse pe un ton isteric, aceste câteva cuvinte au aruncat toată țara în haos, notează Cotidianul.ro. Retrasă pentru câteva ore …
  • Avionul The Boom va duce pasagerii peste Atlantic cu viteza sunetului
    Un start-up din Colorado-SUA promite să lanseze, anul viitor, The Boom, primul avion supersonic de pasageri după legendarul Concorde. Avionul va fi de peste 2,6 ori mai rapid dcât orice alt avion şi va ajunge de la New York la Londra în numai 3,5 ore. Fondatorul şi CEO-ul The Boom, Blake Scholl, a declarat într-un interviu, citat de Engadget, că avionul The Boom va zbura cu viteza Mach 2.2, de două ori mai rapidă decât viteza sunetului. Realizat împreună cu inginerii de la The Space Company, divizie a Virgin Galactic, avionul va avea un design special, care să suporte viteza incredibilă, …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button