InternaționalȘtirile 60m.RO

Berlinul reacționează la afirmațiile potrivit cărora extrema dreaptă este „tolerată” în armata germană

O revistă germană a publicat afirmațiile unui informator conform cărora extremismul de dreapta este tolerat în cadrul comandamentului de luptă al elitei țării. Se presupune că un instructor nu a făcut niciun secret din sprijinul său pentru idealurile neonaziste.

Politicienii germani au salutat dezvăluirile din partea unui informator asupra unei presupuse culturi de toleranță față de extremismul de dreapta în elita militară a Germaniei, Kommando Spezialkräfte (KSK).

O scrisoare, care detaliază revendicările și adresată ministrului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a fost publicată vineri în revista germană de știri Der Spiegel.

Informatorul a descris o cultură în care extremismul de dreapta din comandamentul de 1.000 de persoane este „cunoscut intern”, dar, din mai multe motive, a fost colectiv fie „ignorat, fie complet tolerat”.

Căpitanul, care a servit în KSK încă din 2018, a oferit numeroase exemple despre situația în care se presupune că un comportament extremist de dreapta a fost permis. Printre aceștia se numără unul dintre instructorii săi care nu face un secret din „atitudinile sale conservatoare și agresiv naționaliste”.

De asemenea, centrul său de comandă a folosit codul „Y-88” ca „semn de apel” prin care soldații se identifică în comunicațiile radio. Numerele 88 sunt codul numeric alb-supremacist al salutului nazist. Recruții au observat referința clară la Hitler, dar nimeni nu a spus nimic de teama de a nu fi pedepsit, a spus denunțătorul.

El a comparat, de asemenea, conducerea strictă a potențialilor luptători KSK în formare cu ascultarea riguroasă față de Waffen-SS – filiala militară a partidului nazist.

Reacționând la dezvăluiri, Kramp-Karrenbauer a declarat agenției de presă germană: „Zidul tăcerii a fost spart”, potrivit dw.com.

„Am muncit mult timp pentru a ajunge la acest punct”, a spus ministrul, adăugând că are o „politică de toleranță zero” față de toate formele de extremism.

Între timp, Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate germane (Bundeswehr), a declarat public că majoritatea soldaților germani pe care i-a cunoscut erau „soldați extrem de motivați, dedicați”, care stau ferm de partea Legii fundamentale a țării.

Dar a recunoscut că există „mai mult de câteva cazuri izolate” și că unele „structuri și rețele din Bundeswehr sunt extrem de drepte”.
Noile dezvăluiri urmează deciziei Cabinetului de săptămâna trecută de a modifica Legea militară a țării, făcând mai ușoară concedierea soldaților pentru extremism sau alte comportamente incorecte grave. Schimbările au fost făcute ca răspuns la un șir lung de incidente, în mare măsură de extremă dreaptă care au implicat personal militar.

Scrisoarea a făcut deja obiectul unei întâlniri a grupului de lucru al unității militare de elită, pe care Kramp-Karrenbauer a spus că a convocat-o. „Acum este timpul să lucrăm la consecințele necesare”, a adăugat ea.

Presiunea a crescut în ultimii ani pentru ca Bundeswehr-ul german să facă mai mult pentru a combate extremismul de dreapta în rândurile sale.

Serviciul de contrainformații militare (MAD), care este responsabil de investigarea extremismului în armata germană, a recunoscut în 2019 că a subreportat numărul soldaților pe care i-a eliminat din serviciu din cauza credințelor extremiste de dreapta.

Back to top button