Epidemia de coronavirus nu a avut un pacient zero în Regatul Unit, ci 1300. Aceasta este cea mai nouă concluzie a unui studiu care a încercat să afle dacă niște măsuri mai timpurii ar fi putut preveni răspândirea rapidă a virusului în comunitățile britanice.
Conform cercetătorilor, virusul a fost introdus în comunitate cu cel puțin 1300 de ocazii. Descoperirea a dus la noi critici pentru guvernul britanic care a ratat mai multe oportunități de a opri răspândirea infecției în februarie și martie, scrie The Guardian.
Studiul, realizat pentru descoperirea secvenței genetice a virusului, arată că intrarea sa în țară a avut un vârf în luna martie, atunci când ratele infectărilor creșteau în restul Europei, dar înainte ca guvernul să pună interdicții asupra călătoriilor internaționale non-esențiale. Criticii spun că dacă guvernul ar fi luat măsuri cu o săptămână mai devreme, atunci numărul cazurilor ar fi fost mult mai mic.
Cercetătorii spun că și foarte puține cazuri au venit din China, epicentrul inițial al pandemiei, virusul fiind adus în Regat din Spania, Franța și Italia.
Studiul a analizat eșantioane virale de la peste 20.000 de oameni care au suferit de COVID-19 în Regatul Unit și a examinat codul său viral. Cu aceste informații a fost realizat arborele genealogic al virusului. Combinând aceste informații cu cele legate de călătoriile internaționale, cercetătorii au putut să reconstruiască felul în care a avut loc răspândirea epidemică în țară. Analiza nu a trecut încă prin procesul academic de peer-review.
Astfel, concluzia este că virusul nu a fost adus de un singur pacient 0 ci de cel puțin 1356 de ori și s-a răspândit din fiecare dintre aceste puncte mai departe. 34% dintre cazuri au ajuns din Spania, 29% din Franța și 14% din Italia. Doar 0.1% au avut ca sursă China.
Sursa: www.digi24.ro
- Curierii vor fi obligați să raporteze la ANAF clienții care plătesc cash la livrarePreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că evazioniştii au găsit o nişă – comerţul electronic, precizând că ei aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este la negru. El a precizat că firmele de curierat vor pune la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste …
- Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea RusieiMoldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești, a declarat ministrul de externe Liz Truss, potrivit BBC, anunță mediafax. Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfășurare discuții cu aliații despre cum poate NATO să ajute națiunile mici să se apere. Diplomatul …
- George Simion, anunț pentru tineri: Ești elev sau student? Hai în ParlamentGeorge Simion a făcut un anunț inedit: elevii din ultimul an de liceu și tinerii studenți, din țară și de peste hotare, au ocazia să participe la un program de inițiere în activitățile din Parlament. Alianța pentru Unirea Românilor organizează în perioada 1 iunie – 31 august 2022 un program inițiere în activitățile din Parlament pentru studenți …
- Senatorul Călin Matieș i-a transmis personal președintelui Ungariei: Transilvania a fost, este și va fi mereu româneascăSenatorul Călin Matieș s-a dus sâmbătă peste președintele Ungariei, Katalin Novak, aflată în centrul istoric din Alba Iulia la dezvelirea statuii princepelui transilvănean Gábor Bethlen și i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor. Senatorul i-a transmis că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească. Senatorul de Alba a scos un …
- Șeful „Grupului Mozart”: Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucraineniiPe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se apropie de trei luni, Moscova nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale principale. Forțele ruse au suferit înfrângeri umilitoare și pierderi mari și acum își concentrează eforturile pe o parte mult mai mică a estului Ucrainei. De când invazia Rusiei a început pe 24 februarie, …