InternaționalȘtirile 60m.RO

Protestatarii din Virginia au decapitat patru statui confederate

Protestatarii din Virginia au decapitat patru statui confederate și au dat jos miercuri seară o alta cu o funie de remorcare.

Fotografii și videoclipuri postate pe Twitter au arătat cum un manifestant a lovit cu un ciocan capul uneia dintre statuile de pe monumentul confederatiei Portsmouth, care a fost construit la sfârșitul anilor 1800 și despre care se spune că este plasat pe un loc unde sclavii erau biciuiți.

Consiliul municipal Portsmouth a stabilit o ședință de 28 iulie pentru a decide cu privire la soarta monumentului, în urma unor cereri de mutare a acestuia, potrivit site-ului nypost.com.

Protestatarii au luat însă lucrurile în propriile mâini, adunându-se la monument și acoperindu-l cu vopsea spray, negru, verde și roșu, miercuri după-amiaza.

Aceștia au scris „Black Lives Matter” și numele lui George Floyd din Minneapolis, a cărui moarte în custodia poliției a stârnit proteste globale asupra nedreptăților rasiale.

Mulțimea a crescut până la 8 seara, iar o persoană a aruncat o galetă cu vopsea galbenă pe monument, în timp ce altele au aruncat sticle de apă în ea.

Un clip arată un bărbat legând o funie de remorcare de una dintre statui, trăgând-o în jos în timp ce muzica cânta și protestatarii scandau.

Un protestatar a fost rănit în timp ce statuia a căzut, iar medicii i-au acordat primul ajutor înainte ca poliția să elibereze zona.

Frânghia s-a rupt, însă protestatarii au continuat să încerce să dărâme statuile.

Manifestanții au rupt o sabie și o pușcă de pe monument și le-au înmânat veteranului vietnamez, John Hooks, în vârstă de 73 de ani.

„Sunt plin de emoții mixte”, a spus Hooks ziarului. „Aici ne-au vândut în sclavie.”

„Ne-ați ținut piciorul pe gât timp de 401 de ani blestemați”, a adăugat el. ”Când veți pleca la dracu?”.

Ulterior, un steag american a fost ars și legat de monument.

Back to top button