InternaționalȘtirile 60m.RO

Merkel va discutacu China despre coronavirus

Angela Merkel din Germania va discuta cu liderul chinez Li într-un apel video despre situația coronavirus.

Odată cu criza COVID-19 care a provocat un colaps economic, Germania este dornică să repornească comerțul cu China. Dar politicienii germani și grupurile de drepturi au avertizat că stimularea legăturilor economice nu poate veni în detrimentul drepturilor omului.

Discuțiile vin pe fondul unei situații dificile pe piața mondială, întrucât țările încearcă să manevreze criza COVID-19, precum și tensiunile apărute după ce China a încercat să-și întărească stăpânirea asupra fostei colonii britanice Hong Kong și acuzațiile apărute din partea UE că Beijingul a lansat o campanie de dezinformare asupra COVID-19.

Pe ordinea de zi a discuției se află:

  • modul de repornire a schimburilor comerciale dintre cele două țări, în ciuda crizei economice cauzate de pandemie
  • abordarea tensiunilor crescânde dintre SUA și China și consecințele asupra pieței globale
  • anularea unui summit major UE-China, care urma să aibă loc în orașul german Leipzig în septembrie

Merkel se confruntă cu presiuni din partea grupurilor pentru drepturile omului și a politicienilor germani – inclusiv în cadrul propriului partid – pentru a lua o poziție puternică împotriva atacului Chinei asupra Hong Kong.

Expertul în politică externă al conservatorilor, Roderich Kiesewetter, a cerut Chinei să respecte statutul autonom al Hong Kong-ului, după ce Beijingul a dorit să impună o lege de securitate națională care ar putea fi folosită pentru combaterea disidenței.

Deși China este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Germaniei, întreprinderile germane și europene care operează în China s-au străduit să funcționeze în țară.

Șeful Federației Industriilor Germane (BDI) a declarat agenției de știri DPA că trebuie asigurat un acces mai bun la piață în China. BDI a făcut eforturi pentru un acord de investiții UE-China și speră că se va ajunge la o decizie în acest an.

Apelul telefonic al lui Merkel cu Li a venit și pe fondul tensiunilor crescânde dintre Beijing și Bruxelles. S-a speculat că summitul UE-China din septembrie nu a fost anulat din cauza pandemiei coronavirusului, ci mai degrabă din cauza tensiunilor din Hong Kong, schimbările climatice și alte probleme.

De asemenea, UE a acuzat miercuri China și Rusia că au organizat campanii de dezinformare asupra coronavirusului care au vizat Europa.

Back to top button