Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Rep. Moldova: Prețurile la alimente vor crește din cauza secetei

Producătorii agricoli din Republica Moldova avertizează că pe fondul secetei, recoltele vor fi mai mici cu 20-25% în comparație cu anul 2019. Acest aspect va cauza și creșterea prețurilor la diverse produse.

Seceta a afectat semănăturile pe tot teritoriul Republicii Moldova și în acest context sunt necesare investiții în sisteme de irigare, a anunțat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Conform evaluării MADRM, pentru restabilirea sistemelor de irigare sunt necesare circa 135 de milioane de euro.

Producătorii din agricultură susțin că printre măsurile care trebuie adoptate vizează elaborarea unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, dar și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

Back to top button