PoliticăPrima PaginăSocialȘtirile 60m.RO

Răspunsul activiștilor de mediu la subvenția acordată de guvern tăietorilor de lemne: PROTESTE la RĂDĂUȚI pe 13 iunie

Guvernul României a anunțat, prin vocea ministrului mediului Costel Alexe, că peste 200 de milioane de euro reprezintă subvenția pe care o va acorda statul român companiilor care se ocupă cu tăierea lemnului din pădurile românești.

Banii provin din surse europene și se adresează companiilor ce activează în domeniul forestier. Banii reprezintă cota parte din bugetul european acordată ministerului mediului, adică pentru protejarea naturii, fapt care face de neînțeles de ce acești bani nu se duc pe împăduriri ci pe intensificarea și stimularea tăierii pădurilor.

În realitate este o subvenție mascată acordată marilor companii străine ce dețin peste 80% din piața silvică din România. Deci ministerul mediului disimulează utilizarea banilor cu un scop, pentru a ascunde în realitate beneficiarul final al bușteanului ieftin.

Noi presupunem că în fapt este vorba despre o fraudare a fondurilor europene, dar este posibil ca să nu prezinte interes pentru procurori din moment ce beneficiarul final sunt companii străine și nu românești.

Este suspectă atitudinea partidelor politice față de aceste ilegalități ce se văd de pe Lună. Se poate presupune că o parte din finanțarea acestora ar putea proveni din exploatarea nesustenabilă a lemnului din pădure? De când ministerul mediului nu mai protejează pădurile și a devenit, prin vocea lui Costei Alexe, avocatul diavolului?

Mai mult decât atât: cine a dat comanda ca să se acorde bani europeni pentru a se obține buștean ieftin?

Partidele politice au scos de pe ordinea de zi un proiect de lege prin care se înființa o procuratură care să se ocupe numai de ilegalitățile din domeniul siviculturii, adică un fel de DNA al pădurilor. Că DNA a fost pusă pe butuci de mafia politică știm cu toții, că ar putea să funcționeze o procuratură dedicată, rămâne de văzut. Proiectul de lege a fost scos de pe ordinea de zi și trimis din nou în comisii. Cine a făcut acest lucru? Partidele parlamentare actuale, complice la acest genocid asupra mediului.

Pădurea reprezintă o resursă regenerabilă, dar numai atunci când tăierile se fac responsabil, nu este cazul României.

Ca răspuns la neregulile din ultima perioadă activiștii de mediu au anunțat proteste la Rădăuți. Organizatorul protestului este George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor, A.U.R.. Este vorba de același organizator ca și la Sebeș, acolo unde o coloană impresionantă de autoturisme s-a întins pe câțiva kilometri.

S-a ales localitatea Rădăuți deoarece aici se află două din companiile austriece responsabile de tăierile de lemn din Bucovina. Este criticat procesul de tăiere ilegală a codrilor seculari ai Bucovinei.

Se estimează că peste 80% din tăierile de arbori din România se fac ilegal.

Evenimentul va începe la ora 12 și se va desfășura sâmbătă, 13 iunie 2020, pe strada Austria.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button