Știrile 60m.RO

Comisia Europeană solicită modificarea mai multor articole din legea de funcționare a Băncii Naționale a României

Comisia Europeană consideră că Articolul 33 (10) din legea de funcționare a Băncii Naționale a României, potrivit căreia ministrul Finanțelor Publice și un secretar de stat din cadrul acestui minister pot lua parte, chiar dacă nu au drept de vot, la reuniune Consiliului de Administrația al BN intră în conflict cu Articolul 130 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

Confor raportului de convergență 2020, dat publicității miercuri de Comisia Europeană, dialogul dintre o bancă centrală și părți terțe nu este interzis, dar trebuie desfășurat astfel încât Guvernul să nu se afle în posibilitatea de a influența deciziile băncii centrale în domenii în care independența acesteia este garantată de Tratat.

”Participarea activă a ministrului de Finanţe şi a unui secretar de stat din MFP, chiar şi fără drept de vot, la discuţiile din Consiliul de Administraţie al BNR, unde se elaborează politica BNR, oferă Guvernului posiblitatea de a influenţa banca centrală atunci când ia decizii cruciale. Din acest motiv, Articolul 33 (10) din legea de funcţionare a BNR este incompatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene”, se arată în raportul de convergenţă al Comisiei Europene.

Un alt articol din legea de funcționare a Băncii Naționale a României care trebuie amendat, potrivit Comisiei Europene, este Articol 3 (1) astfel încât acesta să fie în deplină compatibilitate cu Articolul 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Articolul 7 al din Protocolul (nr. 4) privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene. Potrivit acestui articol, membrii organismelor decizionale ale BNR nu trebuie solicita sau urma instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la alte instituții sau autorități. Potrivit Comisiei, din rațiuni juridice, ar trebui clarificat că independența instituțională a BNR este asigurată, de asemenea, de instituții, organisme sau agenții naționale, străine sau europene. ”Articolul 3 ar trebui să oblige guvernul să nu încerce să influențeze membrii organismelor decizionale ale BNR”, mai subliniază Comisia Europeană.

În plus, în documentul mai sus citat este precizat că Articolul 43 din legea de funcționare a BNR, prin care instituția bancară este obligată să transfere la bugetul de stat 80% din veniturile nete rămase după deducerea cheltuielilor referitoare la exercițiul financiar, ”este incompatibil cu articolul 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, astfel că acesta trebuie modificat pentru a submina capacitatea BNR de a-și desfășura activitatea într-o manieră independentă”.

Mai mult, Comisia Europeană subliniază că ”un stat membru nu ar trebui să își pună banca centrală în situația de a nu avea suficiente resurse financiare pentru a-și îndeplini sarcinile ce-i revin prin Sistemul European al Băncilor Centrale, dar și sarcinile naționale, precum finanțarea administrării și a operațiunilor sale”.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul de convergență 2020. Potrivit acestuia, România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

  • UE se pregătește de falimente bancare
    Uniunea Europeană intenţionează să facă mai uşor procesul de lichidare a băncilor de talie medie care dau faliment, prin accesarea sistemelor naţionale de garantare a depozitelor bancare pentru finanţare, informează Bloomberg News citând surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres. În conformitate cu o propunere ce ar trebui să fie prezentată la mijlocul lunii aprilie, …
  • Ministrul adjunct de externe al Ucrainei: Nu avem tancuri suficiente pentru o contraofensivă. Noi avem 60 de tancuri, rușii produc 10 pe zi
    Kievul nu are suficiente tancuri pentru o contraofensivă, a declarat adjunctul ministrului ucrainean de externe Andriy Melnik pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nu vrem să începem o contraofensivă care nu este pregătită. Acum avem aproximativ 50-60 de tancuri din Occident, dar rușii, ca și acum și în trecut, sunt capabili să producă sau să aducă capacitatea …
  • Ursula von der Leyen vrea să preia în octombrie șefia NATO
    Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a informat vineri ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică, informează Reuters, citat de Agerpres. Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au sugerat că von der Leyen va prelua conducerea în octombrie, conform sursei citate. Actualul secretar general …
  • Desecretizarea tuturor salariilor: Când se va întâmpla în România şi ce înseamnă
    Salariile nu vor mai fi secrete, potrivit unei măsuri adoptate de Parlamentul European. Angajatorul va fi obligat să spună salariaților, la cerere, cât câștigă colegii lor care ocupă aceeași funcție, pentru mai multă transparență și egalitate salarială. Decizia a venit după ce Parlamentul a constatat că în Uniunea Europeană, femeile câștigă, în medie, cu 13% …
  • Avocata Elena Radu: USR vrea ca înainte de a te condamna cineva să fii arestat preventiv
    de Elena Radu, avocat Balarie de lege pentru modificarea Codului de procedura penala propusa de USR, aflata in consultare publica la Senat (B189/2023) Deci, arestul preventiv sa fie si pentru a nu te sustrage de la executarea pedepsei. Inainte de a te condamna cineva, sa fii arestat preventiv, ca poate vei fi condamnat si te …

Back to top button