În ziua de 8 iunie 2020, înregistrarea spectacolului „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron, este difuzată, cu începere de la ora 18.30, în cadrul programului „Seri de Operă Online” al Operei Naţionale Bucureşti.
Piesa, în patru acte, a fost jucată la 9 februarie 2018 şi poate fi urmărită atât pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibilă publicului pe durata difuzării.
Din distribuţie fac parte, printre alţii, Mihaela Işpan, Alin Stoica, Mihaela Stanciu, Daniel Pop, Andreea Novac şi Sorana Negrea.
Libretul operei „Carmen” a fost semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, care la rândul lor s-au inspirat din nuvela omonimă a scriitorului francez Prosper Merimee, publicată în 1845, potrivit byu.edu.
„Carmen” a fost montată, în premieră, pe scena Operei Comice din Paris, la 3 martie 1875. De-a lungul anilor, avea să devină una dintre cele mai populare şi de succes piese de operă din canonul clasic. „Habanera” din Actul I şi „Cântecul toreadorului” din Actul al II-lea se numără printre cele mai cunoscute arii de operă.
Compozitorul Georges Bizet s-a născut în ziua de 25 octombrie 1838, arată http://operanb.ro. A fost elev al profesorilor Antoine François Marmontel (pian) şi Fromental Halevy (compoziţie), la Conservatorul din Paris, unde a obţinut, ca încununare a studiilor sale, Marele premiu al Romei, în 1857.
În acea perioadă, a compus „Simfonia în do major”, prezentată în primă audiţie, abia în 1935. După opereta „Le Docteur Miracle” (1856-1857) şi opera „Don Procopio” (libretul în limba italiană, 1858-1859), prima lucrare care poartă amprenta personalităţii sale, deşi încă vădind o prea mare respectare a tradiţiei spectacolului epocii, a fost „Pescuitorii de perle” (1863). Au urmat „Ivan cel Groaznic” (1865) şi „Frumoasa fată din Perth” (1866).
Dintre opere sale, mai amintim: „Cupa regelui din Thule” (1868, neterminată), „Clarissa Harlowe” (1870-1871), „Griseldis” (1870-1871), „Djamileh” (1871) şi opereta „Don Rodrigue” (1873), partituri care preced marea sa realizare, opera „Carmen” (1873-1874). Compusă în stilul operei comice, cu recitative vorbite, opera „Carmen” reprezintă o certă contribuţie la evoluţia teatrului liric, atât prin veridicitatea subiectului, cât şi prin autenticitatea culorii tematice, de inspiraţie iberică.
Georges Bizet, reprezentant de seamă al sfârşitului epocii romantice franceze, a murit la 3 iunie 1875.
Sursa: www.agerpres.ro
- Orban anunţă pe Facebook că impune starea de urgenţă în Ungaria din cauza Războiului din UcrainaGuvernul ungar urmează să-şi asume puteri prin decretarea stării de urgenţă, pentru a putea reacţiona mai uşor faţă de provocări din cauza Războiului din Ucraina vecină, anunţă marţi, într-o postare pe Facebook, premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters. Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv în alegerile legislative de la 3 aprilie, a mai …
- Ciolacu sare în apărarea UDMR: Nu cred că Kelemen Hunor face politica Ungariei şi a preşedintelui UngarieiLiderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu consideră că liderul UDMR Kelemen Hunor face politica preşedintelui Ungariei, întrebat marţi la Parlament despre protestul AUR în faţa biroului său de la Camera Deputaţilor şi solicitarea acestora ca UDMR să iasă de la guvernare, după vizita privată a preşedintelui Ungariei în ţara noastră. „Părerea mea este …
- Un acord UE asupra unui embargo vizând petrolul rusesc, ”foarte improbabil” în zilele următoare, îi scrie Orban lui Charles MichelPremierul ungar Viktor Orban – care blochează adoptarea unui embargo al Uniunii Europene (UE) împotriva petrolului rus – cataloghează ”foarte improbabil” un acord în zilele următoare, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o preşedintelui Consiliului European Charles Michel, relatează AFP. AFP precizează că a consultat această scrisoare marţi. În această scrisoare, datată luni, liderul suveranist ungar …
- Rusia reinterpretează romanul „1984” al lui George Orwell: „El nu scria despre noi, ci despre occidentali. Nu descria totalitarismul, ci sfârşitul liberalismului”Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană …
- Parlamentarii AUR cer scoaterea UDMR de la guvernare: Marcel Ciolacu, sluga UDMRParlamentarii AUR protestează, marţi, în faţa biroului preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de la Parlament. Aceştia cer ieşirea UDMR de la guvernare, în urma vizitei private a preşedintelui Ungariei în România şi a declaraţiilor acesteia. Parlamentarii AUR au venit la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, cu o pancardă pe care scrie: UDMR, afară! …