UE nu reușește să coordoneze deschiderea granițelor din cauza concurenței turistice
Uniunea Europeană nu poate să se coordoneze pentru redeschiderea frontierelor întrucât țările au intrat într-o formă de concurență turistică, a declarat sâmbătă șeful diplomației belgiene, Philippe Goffin.
„Noi suntem printre solicitanții unei astfel de coordonări, dar nu funcționează. Anumite țări au intrat într-o formă de concurență turistică”, a declarat el într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.
Miniștrii de interne au încercat să ajungă vineri la un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne și externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Majoritatea statelor a acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor și a restricțiilor de circulație instituite în cadrul spațiului Schengen, dar unele state preferă să decidă singure.
„Atunci când Italia anunță prima redeschiderea frontierelor sale pe 3 iunie, face asta și pentru a lansa un apel către turiști”, a subliniat ministrul belgian.
„Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situația nu este la fel peste tot”, a explicat el.
„Marele ducat al Luxemburgului nu și-a închis niciodată frontierele. Germania și-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care a pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerență europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil”, și-a exprimat el regretul.
„În ceea ce privește redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privința capacității Europei de a anunța o dată comună”, a conchis el.
Interdicția călătoriilor neesențiale spre UE instituită pe 17 martie a fost prelungită până la sfârșitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe.
Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, și-a anunțat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de țări terțe precum Australia, China și Coreea de Sud.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Andrei Bădin: Ne bucurăm că „primim” 14 milioane de dolari să fim poligon de încercare, dar plătim miliarde pe fiare vechi americaneFericire mare duminică seară pentru mai toți demnitarii români: Tataia Biden ne-a „dat” 14 milioane de dolari pentru un reactor modular mic care ar urma să fie amplasat undeva în Dâmbovița. Un experiment pe care americanii nu au curajul să îl facă la ei acasă, nimeni nu știe ce riscuri pot apare, așa că suntem mândri că …
- G7 califică drept crimă de război atacul rusesc asupra centrului comercial din KremenciukLiderii G7 au calificat luni drept un „atac abominabil” şi o „crimă de război” bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 persoane, informează marţi AFP preluat de agerpres. „Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război”, au spus liderii reuniţi în …
- Zelenski: Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lumePreşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat – conform bilanţului de până acum – cu 12 morţi şi 24 de răniţi, că „statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume”. „(…) toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, …
- Politicienii săbătoresc parteneriatul cu SUA: Românii tot cu vizePlenul Parlamentului se reuneşte, marţi, de la ora 11,00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. În ciuda parteneriatului strategic și al relațiilor foarte bune între cele două state, cetățenii români nu pot intra în SUA fără viză, România fiind printre ultimele țări din …
- Ce a reușit Putin să le transmită liderilor G7 prin noul atac asupra Kievului: ”O țintă ratată”Capturarea orașului Severodonețk de către Rusia este „semnificativă din punct de vedere simbolic”, potrivit unui analist de securitate și apărare. „Severodonețk oferă Rusiei partea de nord a Donbasului”, a declarat profesorul Michael Clarke pentru Sky News. El a vorbit și despre importanța luptei din Insula Șerpilor pe care forțele ucrainene încearcă să o recupereze, după …