Știrile 60m.RO

PMP se dezice de propriul deputat care a propus anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului

PMP transmite printr-un comunicat de presă că susține organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. Reacția vine după ce deputatul PMP Petru Movilă a propus un proiect legislativ pentru anularea acestora.

Astfel, PMP solicită Guvernului să nu cedeze „presiunilor din spațiul public ale politicienilor populiști care sunt disperați după voturi și ale avocaților <fabricilor de diplome> care militează pentru anularea examenelor de sfârșit de an în contextul pandemiei SARS – CoV2”.

„Având în vedere scăderea constantă a calității actului didactic, dovedită prin măsurători naționale și internaționale independente, renunțarea la orice formă de evaluare a cunoștințelor școlare la sfârșitul unui ciclu de învățământ (gimnaziu sau liceu) ar face nerelevantă școala românească”, se arată în comunicatul de presă.

„Dacă se renunță la examene, putem închide școlile definitiv și putem anula orice principiu meritocratic din societatea românească. Este o posibilitate extrem de periculoasă care ar afecta chiar fundamentele societății, respectiv educația și învățământul din România, constituind un precedent nefast. Când ai o problemă atât de mare cu impostura și incompetența asociate, așa cum se întâmplă în multe instituții din România, să anulezi evaluarea școlară echivalează cu șubrezirea statului. Și așa scara axiologică a societății românești este prăbușită, cu tot felul de nonvalori promovate ca exemple de urmat, dacă îi lăsăm să răpească și evaluarea școlară, totul se va relativiza în România”, a declarat președintele executiv al PMP, Marius Pașcan.

Partidul mai transmite că Ministerul Educației și Cercetării are obligația legală și morală de a se asigura că examenele sunt organizate în condiții de maximă siguranță atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

„Faptul că ne aflăm acum pe un <platou> în ceea ce privește cazurile de noi infectări cu SARS – CoV2 nu înseamnă că pandemia va lua vacanță în perioada examenelor, ci că autoritățile trebuie să fie prudente. De asemenea, este extrem de important să li se ofere tuturor elevilor, inclusiv celor care sunt bolnavi în această perioadă, posibilitatea de a participa la aceste examene sau la o a doua sesiune, dacă se va impune, spre a-și dovedi cunoștințele acumulate în anii de studiu”, se mai arată în sursa citată. 

Amintim că parlamentarul PMP Petru Movilă este inițiatorul unui proiect de modificare a legii educației care permite, practic, anularea examenelor naționale, după declanșarea stării de urgență și a stării de alertă.

Back to top button