InternaționalȘtirile 60m.RO

Proteste masive în Hong Kong împotriva legii securității naționale

Mii de protestatari au ieșit duminică pe străzile din Hong Kong pentru a se opune mișcării guvernului chinez de a impune o lege controversată de securitate națională, care amenință autonomia și libertățile civile ale orașului.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene împotriva mulțimilor la mai puțin de o oră după începerea marșului. Marșul nu a primit autorizație oficială și s-a organizat în ciuda restricțiilor de distanțare socială impuse de pandemia de coronavirus, care interzic grupurile mai mari de opt persoane.

Protestatarii au început să se adune în jurul orei amiezii în Causeway Bay, un cartier comercial aglomerat, în ciuda unei prezențe puternice a poliției pe insula Hong Kong. Poliția a declarat rapid protestul ilegal și a ordonat oamenii să se împrăștie.

Totuși, câteva mii de oameni au mers, scandând sloganuri care au devenit un refren familiar în oraș în timpul celor peste șase luni de manifestări anti-guvernamentale, inclusiv „Eliberarea Hong Kong-ului, revoluția vremurilor noastre”, notează dw.com.

Alții au scandat „independență pentru Hong Kong, singura cale de ieșire”, iar alții au zburat steaguri albastre, pro-independență. O astfel de activitate ar putea fi ilegală în conformitate cu legea de securitate propusă. Beijingul a manifestat adesea dezgust pentru sentimentele separatiste din oraș, care rămân o problemă de nișă, dar care au căpătat influență anul trecut.

Întrebat dacă este îngrijorată cu privire la potențialele repercusiuni ale scandării unor astfel de sloganuri, Macy Wong, 26 de ani, a spus că se simte confortabil în acest sens, deoarece ceilalți procedau la fel.

„Independența este obiectivul pe termen lung al Hong Kong-ului”, a spus Wong. „Poate că nu este posibil în viitorul apropiat, dar asta ne dorim în cele din urmă”.

China a anunțat joi că intenționează să introducă o nouă lege a securității naționale în Hong Kong – ocolind legislatura orașului – care este de așteptat să interzică sediția, secesiunea și subversiunea împotriva Beijingului. De asemenea, va permite agențiilor de securitate națională chineze continentale să funcționeze pentru prima dată în oraș.

Anunțul a stârnit imediat un atac de la parlamentarii din opoziție din Hong Kong, grupuri pentru drepturile omului și mai multe guverne internaționale. De asemenea, a trimis frisoane prin piețele financiare ale orașului, cu indicele Hang Seng de referință din Hong Kong, care a scăzut mai mult de 5% vineri, cea mai gravă scădere procentuală de o zi din iulie 2015.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat duminică că Beijingul trebuie să instituie legea în Hong Kong fără întârziere. Vorbind cu reporterii în timpul Congresului Popular Național, Wang a spus că este rolul guvernului central al Chinei de a crea un mecanism de salvgardare și aplicare a securității naționale.

„Trebuie să implementăm legea fără cea mai mică întârziere”, a spus Wang.
Wang a spus că legea, care ocolește legislatura din Hong Kong, va crea mai multă stabilitate și încredere în Regiunea Administrativă Specială și va oferi un mediu mai bun pentru securitate.

Mișcarea Beijingului presupune o intervenție mult mai mare în oraș. Hong Kongului i s-a permis în mare parte să-și gestioneze propriile afaceri de când fosta colonie britanică a devenit o regiune semi-autonomă a Chinei în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Back to top button