InternaționalȘtirile 60m.RO

Procesul de corupție a lui Benjamin Netanyahu va începe în Israel

Publicul israelian își va vedea primul ministru în fața tribunalului pentru prima dată când începe mult-așteptatul proces de corupție al lui Benjamin Netanyahu. Cazul împotriva lui a împărțit opinia publică – și țara. Primul ministru Benjamin Netanyahu a fost pus în funcție duminică trecută pentru a cincea oară în cariera politică ca șef al guvernului israelian. Duminică acesta va apărea într-un tribunal din districtul Ierusalimului de Est într-un proces pe care îl aștepta toată lumea, pentru acuzații de fraudă, încălcarea încrederii și luare de mită. Netanyahu a negat orice infracțiune și a descris în repetate rânduri acuzațiile împotriva lui drept o vânătoare de vrăjitoare adresată lui și familiei sale.

„Îmi amintesc foarte bine când în urmă cu trei ani, poliția a venit la reședința Netanyahu pentru prima dată”, a declarat Aviad Glickman, un reporter al instanței care a acoperit cazul Netanyahu de la început pentru postul de televiziune israelian 13. „Este ca un fel de încheiere acum că începe procesul în sfârșit. Dar este și pentru prima dată în istoria Israelului când un prim-ministru va fi în instanță. „

Procesul trebuia să înceapă la jumătatea lunii martie, dar a fost amânat din cauza crizei coronavirusului. Într-o decizie criticată pe larg, Amir Ohana, atunci ministrul Justiției, un aliat al lui Netanyahu, a anunțat măsuri de urgență pentru înghețarea tuturor procedurilor judecătorești, cu excepția cazurilor urgente. Însă acum, pe măsură ce instanțele își reiau activitatea cu unele restricții de igienă în vigoare, un complet format din trei judecători vor citi acuzațiile împotriva Netanyahu și a altor trei inculpați. Curtea a respins o cerere a avocaților Netanyahu din această săptămână de a nu solicita prezența sa duminică.

Netanyahu poate alege dacă va participa la ședințele viitoare, în funcție de etapele procesului, au spus specialiștii legali. Dar prim-ministrul va trebui cu siguranță să petreacă zile suplimentare în instanță în timpul procesului.

„Pentru a-și face bine treaba, avocații săi trebuie să se consulte tot timpul cu el și trebuie să fie informați cu privire la fiecare detaliu atunci când nu se află acolo. Acest lucru va fi deosebit de important în faza examinărilor încrucișate și a mărturiilor”, a spus Amir Fuchs, cercetător juridic la Israel Democracy Institute.

O unitate specială de poliție a investigat presupusele acuze împotriva lui Netanyahu timp de câțiva ani și a recomandat rechizitoriul primului ministru. Anul trecut, procurorul general Avichai Mandelblit și-a publicat intenția de a-l inculpa pe Netanyahu în trei cazuri separate.

În ceea ce este cunoscut drept cazul 1.000, Netanyahu se confruntă cu acuzații de fraudă și încălcarea încrederii. El este acuzat că a primit cadouri precum trabucuri, șampanie roz, bijuterii și bilete de avion în valoare de aproximativ un milion de siceli israelieni (260,00 EUR, 283.400 USD) de la prieteni înstăriți, precum producătorul de la Hollywood Arnon Milchan și miliardarul australian James Packer.

În cazul 2.000, Netanyahu este acuzat că a încercat să obțină o acoperire mai favorabilă de la unul dintre ziarele de frunte, Yedioth Ahronoth, oferind în același timp editorului său, Arnon Moses, să slăbească circulația unui alt cotidian în schimb. Echipa de apărare a Netanyahu respinge faptul că au fost făcute astfel de încercări. Urmărirea penală l-a acuzat pe Netanyahu de fraudă și încălcarea încrederii în timp ce editorul se confruntă cu acuzații de luare de mită.

Cazul 4.000 este considerat cel mai grav dintre cele trei cazuri. Acesta susține că Netanyahu a luat decizii de reglementare de care ar fi putut beneficia Shaul Elovitch, un acționar majoritar la firma israeliană de telecomunicații Bezeq. În schimb, Elovitch a asigurat raportări favorabile în numele familiei Netanyahu la Walla, un site de știri pe care Elovitch îl deține. În acest caz, prim-ministrul și Elovitch sunt acuzați de luare de mită.

Netanyahu, care a este prim-ministru de peste un deceniu, a refuzat întotdeauna să demisioneze. După trei alegeri neconcludente într-un an și un impas politic lung, el a reușit totuși să-și consolideze poziția de lider al partidului Likud și de prim-ministru. Gestionarea problemelor sale de sănătate în timpul pandemiei coronavirusului i-a oferit rate ridicate de aprobare în sondajele publice.

Pentru următoarele 18 luni, el va conduce noul „guvern național de urgență” pe care l-a format cu fostul său rival politic, Benny Gantz (Partidul Albastru și Alb).

Procesul va dura mai mult de un an.

https://60m.ro/tarom-anunta-ca-reia-zborurile-spre-roma-milano-si-retur-in-ce-conditii-se-va-putea-zbura/
Back to top button