InternaționalȘtirile 60m.RO

Administrațiile Trump acuză China că a blocat companiile aeriene americane să repornească zborurile de pasageri

Administrația Trump a acuzat vineri seara China că a blocat zborurile companiilor aeriene americane în țară, pe măsură ce tensiunile dintre națiuni cresc.

Departamentul Transporturilor SUA a declarat că China a făcut imposibil ca companiile aeriene americane să reia serviciul de pasageri acolo și au solicitat autorităților chineze să depună orarele de zbor pentru patru dintre companiile aeriene chineze care încă mai zboară în America.

Departamentul a postat un comunicat pe un site web al guvernului în care a declarat că Delta Air Lines și United Airlines speră să reia zborurile către China în iunie; între timp transportatorii chinezi continuă să zboare spre și dinspre Statele Unite ale Americii.

China a cerut SUA să mențină acordul comercial semnat în ianuarie de președintele Trump ca reper, dar temerile unui nou război comercial au provocat zdruncinări pe Wall Street.

Departamentul Transporturilor SUA a publicat vineri o declarație prin care a condamnat „Eșecul Chinei de a permite transportatorilor americani să își exercite pe deplin drepturile și de a refuza transportatorilor americani dreptul lor de a concura în mod echitabil și egal cu transportatorii chinezi” și a numit situația „critică”.

Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co, Hainan Airlines Holding Co și filialele acestora trebuie să depună orare și alte detalii ale zborului până la 27 mai, sau altfel zborurile lor ar putea fi privite „contrar legislației aplicabile sau afectează în mod negativ interesul public” a mai declarat departamentul.

Coronavirusul a dus la o scădere abruptă a zborurilor între China și SUA, de la 325 de zboruri săptămânale în ianuarie la doar 34 până la jumătatea lunii martie – toate efectuate de către transportatorii chinezi.

Administrația Trump la 31 ianuarie a interzis intrarea majorității cetățenilor non-americani care fuseseră în China în ultimele 14 zile, în SUA – dar nu a pus restricții la zborurile chineze.

Principalii transportatori americani au decis singuri să oprească toate zborurile de pasageri către China în februarie.

Acum, Delta ceruse aprobarea pentru zborurile zilnice către aeroportul Shanghai Pudong din Detroit și Seattle.

Între timp, United încearcă să zboare zilnic către aeroporturile Shanghai Pudong de la aeroporturile din San Francisco și Newark și la Beijing de pe aeroportul San Fransisco, potrivit Departamentului de Transport al SUA.

Mai devreme, vineri, secretarul de stat, Mike Pompeo, a criticat China pentru propunerea legii securității în Hong Kong, și Partidul Comunist care căuta să-și stabilească propriile agenții de informații în oraș.

Agențiile fac parte din legislația chineză privind securitatea națională pentru Hong Kong, prezentată Congresului Național al Poporului de la Beijing, care include mai multe măsuri restrictive privite pe scară largă ca o mișcare pentru a pune capăt apelurilor din Hong Kong pentru o mai mare autonomie.

Pompeo a numit legislația drept „îngenunchere” pentru libertățile din Hong Kong.

Back to top button