InternaționalȘtirile 60m.RO

Trump solicită redeschiderea lăcașurilor de cult

Președintele Donald Trump a anunțat vineri că administrația sa emite recomandări care consideră lăcașuri de cult „esențiale” în timpul pandemiei de coronavirus, cerând guvernanților să redeschidă instituțiile religioase.

Trump a amenințat că „va trece peste” guvernatori dacă statele lor nu respectă noile recomandări federale, dar nu este clar la ce autoritate se referă președintele. Recomandările sunt voluntare.

„Unii guvernatori au considerat esențiale magazinele de băuturi alcoolice și clinicile de avortur, dar au părăsit bisericile și casele noastre de cult. Nu este corect. Așa că voi corecta această nedreptate și numesc casele de cult esențiale”, a declarat Trump în timpul anunțului său la Casa Albă.

Președintele a spus că, la solicitarea sa, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor vor oferi îndrumări în acest sens.
Trump a spus că le-a solicitat guvernatorilor „să permită bisericilor și lăcașurilor de cult să se deschidă chiar acum”.

„Dacă există vreo întrebare, ei vor trebui să mă sune, dar nu vor avea succes în apelul respectiv”, a adăugat Trump. „Guvernanții trebuie să facă ceea ce trebuie și să permită deschiderea acestor locuri esențiale foarte importante ale credinței chiar acum, în acest weekend”, a continuat el.
Mai târziu, în briefing, coordonatorul grupului de lucru pentru coronavirus al Casei Albe, Dr. Deborah Birx și secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, au subliniat că redeschiderea a fost la discreția guvernatorilor și a liderilor religioși.

„Cred că fiecare dintre liderii comunităților religioase ar trebui să fie în legătură cu departamentul local de sănătate, astfel încât să poată comunica congregaților lor. Cu siguranță, dorim protejate persoanele care au comorbidități semnificative. Știu că acele case de cult vor să le protejeze și ei”, spuse Birx. „Poate că nu pot merge săptămâna asta dacă există un număr mare de cazuri de Covid. Poate că așteaptă încă o săptămână. Dar există o cale de distanță socială … în lăcașurile de cult.”

McEnany, întrebat despre răspunsul lui Birx, a spus că decizia de redeschidere pe baza noilor orientări federale „ține de guvernatori”.

Un oficial al administrației superioare a declarat pentru cnn.com că protocolul a fost întârziat inițial, deoarece unii oficiali credeau că propunerile sunt prea detaliate și ar fi imposibil pentru biserici să le implementeze. S-a vorbit, de asemenea, despre faptul că nu oferea nici o îndrumare cu privire la serviciile religioase, însă Trump a avut conversații cu oficialii CDC și i-a îndemnat să emită un protocol și în acest sens.

Președintele a declarat, făcând referire la conversațiile cu oficialii CDC, în fața participanților și a presei, în cadrul unei conferințe, „Am vorbit astăzi cu CDC despre biserici. Trebuie să facem ceva să vedem bisericile noastre deschise. Trebuie să ne deschidem țara”, a spus el.

Trump a presat statele să se redeschidă în ciuda pandemiei de coronavirus, iar acum pune pe aceștia o presiune și mai mare cu redeschiderea lăcașurilor de cult.

Înainte de duminica de Paște, el a sfătuit liderii credincioșilor să aștepte ca țara să se „vindece” de pandemia coronavirusului înainte de a ține serviciile personal.
Însă recent, președintele s-a lamentat că serviciile religioase digitale nu sunt la fel ca cele fizice.
„Oamenii vor să fie în bisericile lor. Este minunat să stai acasă și să privești ceva pe un laptop, dar nu poate fi niciodată același lucru cu a fii într-o biserică cu prietenii tăi. Și vor să o aibă deschisă și cred că se va intampla … în foarte scurt timp“, a declarat Trump.

Back to top button