InternaționalȘtirile 60m.RO

Propunerea legii de securitate a Chinei: O pedeapsă pentru Hong Kong?

Congresul Național Popular a dezvăluit detalii despre o legislație controversată de securitate despre care specialiștii spun că ar putea slăbi fundamental cadrul politic „o singură țară, două sisteme” și ar deteriora autonomia Hong Kong-ului.

În urma planului surpriză de la Beijing de a adopta o lege de securitate națională pentru Hong Kong joi, Congresul Național Popular Chinez (CNPC) a anunțat vineri dimineață mai multe detalii despre legislația propusă.

Explicând detaliile proiectului de lege delegaților, Wang Chen, vicepreședintele Comitetului permanent al CNPC, a declarat că au crescut riscuri de securitate națională în Hong Kong în ultimul an, citând anumite activități legate de protestele antiguvernamentale care au ținut luni de zile, ca incidente care contestă grav fundamentele principiului „o singură țară, două sisteme” și amenință interesele naționale de securitate și dezvoltare.

„Trebuie luate măsuri legale și puternice pentru prevenirea, oprirea și pedepsirea unor astfel de activități”, a spus Wang. „Având în vedere situația actuală a Hong Kongului, trebuie depuse eforturi la nivel de stat pentru a stabili și îmbunătăți sistemul juridic și mecanismele de aplicare din RASHK (Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong) pentru a proteja securitatea națională, pentru a schimba pe termen lung statut „fără apărare” din domeniul securității naționale”, a mai declarat Wang Chen, fiind citat de dw.com.

Legislația propusă va fi aplicată direct în Hong Kong și va permite, de asemenea, guvernului chinez să înființeze agenții de securitate națională în Hong Kong. De asemenea, se va putea înființa în oraș o agenție dedicată securității naționale. În plus, directorul executiv din Hong Kong trebuie să promoveze educația în domeniul securității naționale și să prezinte periodic rapoarte relevante guvernului central.

Legislația propusă a cerut, de asemenea, Hong Kong-ului să finalizeze trecerea propriei sale legislații de securitate națională în conformitate cu Legea de bază. În cele din urmă, instituțiile administrative, legislative și judiciare din Hong Kong ar trebui să reducă și să pedepsească actele considerate dăunătoare securității naționale.

Alvin Yeung, parlamentar pro-democrație din Hong Kong, spune că legea propusă este o dovadă că Beijingul nu-i pasă de autonomia Hong Kong-ului care a fost promisă orașului în Declarația comună sino-britanică.

„Este extraordinar să înființăm o agenție de securitate națională direct pentru Hong Kong”, a declarat Yeung pentru DW. „Dacă acesta este modul în care Beijingul dorește să abordeze problemele apărute în urma protestelor de anul trecut împotriva unei legi de extrădare, nu cred că le va rezolva. Va crea mai multe probleme în ceea ce privește funcționarea cadrului sintagmei „o singură țară, două sisteme.”

Yeung explică, ”atunci când CNPC dorește să impună o lege națională în Hong Kong, urmează articolul 18 din Legea fundamentală, care obligă Congresul să introducă o legislație națională în anexa 3 a Legii de bază.” ”Astfel intenționează guvernul chinez să pună în aplicare legislația de securitate națională propusă”, adaugă el.

„Ei aleg să ocolească Consiliul legislativ din Hong Kong. Este o încălcare a cadrului sintagmei „o singură țară, două sisteme” și reduce valoarea înaltă a autonomiei promisă prin Legea fundamentală”, a spus Yeung.

Unii experți sunt de părere că proiectul de lege ar putea servi ca un element de descurajare a sistemului judiciar din Hong Kong, deoarece definiția a patru infracțiuni menționate în proiectul de lege rămâne neclară.

Ma Ngok, profesor asociat la Universitatea Chineză din Hong Kong, a declarat că, dacă este aprobată, legislația va stabili un precedent care să permită guvernului chinez să adopte orice fel de lege prin intermediul CNPC și să o impună în Hong Kong fără a fi contestată.

Ma consideră că legislația propusă ar putea amenința drepturile civile rămase în Hong Kong, inclusiv libertatea de exprimare și libertatea de întrunire.

„În timpul protestelor anti-guvernamentale din 2019, sute de persoane au fost acuzate de revolte sau incendii”, a spus Ma pentru DW. „Dar dacă există o lege de securitate națională bazată pe standardele chineze, sentințele ar fi putut fi mult mai stricte.”

Alvin Cheung, un student afiliat nerezident la Institutul de Drept SUA-Asia al Universității New York, a declarat pentru DW că legislația propusă va permite Beijingului să dicteze în continuare decizii importante cu privire la Hong Kong.

„De fapt, o realitate care a avut loc în Hong Kong de ceva vreme este că toate deciziile importante legate de Hong Kong sunt luate de Beijing”, a declarat Cheung. „Modalitatea de adoptare a legii cu privire la securitatea națională propusă, ar trebui privită ca o condamnare la moarte a Hong Kongului.”

Back to top button