SocialȘtirile 60m.RO

Nelu Tătaru va semna protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienţii vindecaţi de COVID-19

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, va semna săptămâna viitoare, miercuri, protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordinul de Ministru, ce va fi semnat de Nelu Tătaru se va stabili protocolul prin care medicii vor putea recolta plasma autoimună de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat ministrul Sănătății.

„Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu ştiu şi dacă de administrare că aici sunt discuţii între anestezişti şi infecţionişti, să vedem cât de repede vom avea şi un protocol de administrare. Aici sunt discuţii în funcţie de ce fac şi alte state, unii fac prin studii clinice, alţii au dat la liber un protocol să-l poată folosi toată lumea, pe administrare încă nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astăzi se va da ordinul”, explică Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, fiind citat de zf.ro.

În România există momentan trei echipamente de recoltare a plasmei, donate de o firmă privată datorită unui acord cu Ministerul Sănătății, din totalul de 18. Două din ele se află la București și unul la Iași.

1.300 de români s-au vindecat de COVID-19. Plasma se va colecta de la voluntarii care prezintă anticorpi în sânge.

https://60m.ro/dna-cerceteaza-achizitiile-din-pandemie-arafat-deranjat-ar-fi-putut-fi-controlati-si-mai-tarziu/
Back to top button