EconomieȘtirile 60m.RO

Comisia Europeană ne avertizează că majorarea pensiilor cu 40% reprezintă un risc

Majorarea pensiilor cu 40% programată pentru luna septembrie a acestui an, reprezintă un risc asupra sustenabilității finanțelor publice, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a publicat miercuri recomandările anuale pentru cele 27 de state membre denumite Semestrul European.

România prezenta un risc al sustenabilității finanțelor publice încă dinainte de pandemie, acum prognozele stau mult mai rau. Astfel, deficitul bugetar estimat pentru anul 2020 este de 9,2% din PIB, iar pentru anul 2021 de 11,4%. Datoria publică ar putea urca până la 42,5% din PIB în 2020, conform Comisiei.

„Pensiile au crescut cu 15% în septembrie 2019, în urma adoptării legii pensiilor din vara aceluiași an, și ar urma să crească cu 40% în septembrie 2020 și apoi să urmeze recalcularea în septembrie 2021. Astfel, cheltuielile cu pensiile vor crește substanțial în perioada 2020-2022. Riscurile asupra sustenabilității fiscale cresc în continuare prin impactul pandemiei COVID-19 asupra activității economice și a efortului fiscal necesar pentru amortizarea acesteia”, se arată în raport.

Comisia Europeană recomandă României crearea unei scheme de garantare pentru a oferi posibilitatea IMM-urilor de a contracta credite pentru a ieși din criza financiară cauzată de răspândirea coronavirusului.

„Măsurile guvernamentale de răspuns includ crearea unei scheme de garantare (IMM Invest) cu un plafon de 15 miliarde lei pentru a oferi garanții IMM-urilor în contractarea unor credite pentru finanțarea investițiilor și a capitalului de lucru. De aceste garanții vor beneficia și băncile, care vor trebui să rămână bine capitalizate și lichide pentru a asigura fluxul necesar de credit către gospodării și companii. De asemenea, din cauza rolului limitat al băncilor în acordarea de credite mediului privat, în special IMM-urilor inovatoare, aceste garanții ar putea să nu fie suficiente”, se arată în documentul Comisiei Europene, citat de agerpres.ro.

https://60m.ro/datoria-publica-a-romanie-a-crescut-intr-o-luna-de-criza-cat-intr-un-an-intreg/
Back to top button