PoliticăȘtirile 60m.RO

Iohannis: Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamna relaxarea totală a măsurilor

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți o declarație de presă la finalul celor două ședințe cu membri ai Guvernului privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

„În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulți români care respectă în continuare regulile, care poartă măști de protecție și mențin distanțarea socială.Am văzut, de asemenea, instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activității și au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor. Din nefericire, au fost în aceste zile și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toții.Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol. Dragi români,virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a solicitat autorităților locale să își asume, odată cu starea de alertă, „un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează”.

„Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor. Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând solidaritatea și responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăși cu bine această perioadă dificilă”, a mai spus acesta.

Iohannis a criticat și „unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție”.

„Sunt aceiași vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român și care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze. Ba, mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetățeanului și programul economic care să ducă la reconstrucție, prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

De asemenea, legat de anunțul PSD că vrea să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, Iohannis a declarat că un astfel de demers în această perioadă este o dovadă de „maximă iresponsabilitate”.

„PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce știe să facă mai bine, de jocuri politice și combinații meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contra timp pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor. O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție. România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare și de reconstrucție.Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică”, a mai completat Iohnnis.

Iohannis a mai punctat că relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură, iar „viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară”.

„Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor. Ceea ce trebuie să facem acum – și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri – este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. Din păcate, avem o notă de plată lăsată de guvernele precedente care ne limitează mult spațiul de intervenție. De aceea, ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucrează în prezent Comisia Europeană.În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică”, a mai declarat șeful statului.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button