EconomieInternaționalȘtirile 60m.RO

Directorul FMI avertizează că relansarea economică va necesita mult timp şi critică protecţionismul

Economia mondială va avea nevoie de mai mult timp să îşi revină după criza economică generată de pandemie, afirmă Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), avertizând asupra riscurilor protecţionismului.

Kristalina Georgieva a semnalat că FMI probabil va revizui în scădere perspectivele privind contracţia economică din 2020, evaluată până acum la 3%.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Kristalina Georgieva a explicat că datele economice primite din întreaga lume sunt mai grave decât se estima. „În mod evident, acest lucru înseamnă că ne va lua mai mult timp pentru o revenire completă după această criză”, a subliniat directorul FMI.

Întrebată despre tensiunile dintre SUA şi China, Kristalina Georgieva a insistat că trebuie menţinută comunicarea şi fluxurile comerciale care au stimulat creşterea economică mondială în ultimele decenii. „Trebuie să menţinem deschise fluxurile comerciale, mai ales pentru provizii medicale, alimente şi, pe termen lung, pentru a găsi o cale de a depăşi ceea ce se întâmplă acum cu această criză”, a subliniat Georgieva.

Directorul FMI a atras atenţia că actuala criză nu trebuie să amplifice abordările protecţioniste. „Nu trebuie să ne îndepărtăm de ceea ce a funcţionat pentru oameni peste tot: o diviziune a muncii alături de colaborare şi comerţ, care permit reducerea costurilor produselor şi serviciilor, permit creşterea veniturilor, permit reducerea sărăciei din ţări şi la nivel internaţional”, a argumentat Kristalina Georgieva.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button