Știrile 60m.RO

Caz fără precedent la Spitalul de Copii Iaşi: Datele minorilor trataţi sunt la liber pe internet!

Caz fără precedent de încălcare a confidenţialităţii în sistemul de sănătate. De câteva luni, în secţiunea de Achiziţii Electronice de pe portalul naţional de licitaţii e-licitatie.ro, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iaşi trece numele minorilor care au fost consultaţi şi trataţi la această unitate medicală, precum şi tipul de analize la care au fost supuşi. 

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal anunţă că va efectua un control la Iaşi, iar managerul Spitalului a recunoscut că ”este un lucru grav”. G4Media a identificat 29 de astfel de cazuri, 26 din acest an şi trei de anul trecut. De fiecare dată, la descrierea achiziţiei se menţionează ”copil”, ”copilul” sau ”pacient”, urmând numele şi prenumele. Apoi, sunt indicate tipul de analiză cerut de medic pentru fiecare dintre aceştia. Justificarea faptului că aceste analize figurează pe e-licitatie.ro este aceea că au fost comandate unor laboratoare private din Iaşi având regimul cheltuielilor de genul licitaţii sau selecţii de oferte.

Managerul: „O comisie va lua măsuri”

Managerul interimar al Spitalului, economistul Corneliu Mihai, a verificat informațiile și a declarat că „este un lucru grav. Am desemnat o comisie care să ia măsuri și am ordonat deja să se facă modificările pe site. Au greșit flagrant cei de la Achiziții. Nu știu Legea pentru Datele cu Caracter Personal, dar nici Legea Pacientului!?”

La rândul său, la întrebarea dacă Spitalul procedează legal, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis că „vă aducem la cunoștință că Autoritatea de Supraveghere a reținut aspectele semnalate în vederea exercitării competențelor de control ale instituției noastre.”

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

Back to top button