EconomieȘtirile 60m.RO

Băncile din România au suspendat ratele a 83% dintre solicitați

În cele două luni de la debutul stării de urgență instituite pentru oprirea răspândirii coronavirus, 317.000 de români au solicitat băncilor suspendarea ratelor pentru creditele contractate.

În momentul de față au fost soluționate 265.000 de cereri, aproximativ 83%, din care jumătate în baza Ordonanţei de Urgenţă 37/2020.

Solicitanții sunt persoane fizice sau juridice care au fost afectate direct sau indirect de măsurile luate pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Aproximativ 303.000 de clienți persoane fizice și 14.000 de companii care reprezintă 20% din creditele acordate persoanelor fizice și 14% din creditele acordate companiilor, au depus solicitări.

Termenul inițial de depunere a solicitărilor a fost prelungit până pe 15 iunie 2020. Bancile analizează cererile primite de la clienți și în termen de 15 zile comunică acestora decizia.

„Facem apel la responsabilitatea şi solidaritatea decidenţilor pentru a permite acordarea acestui sprijin exclusiv către categoriile de clienţi, persoane fizice şi juridice, afectate direct sau indirect de această situaţie de criză. Altfel, crearea unei presiuni suplimentare artificiale asupra sistemului bancar riscă să aibă un efect negativ asupra economiei României şi a românilor, generând totodată un risc suplimentar pentru stabilitatea sectorului bancar, parte a Infrastructurii Critice Naţionale. Este indicată utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului bancar, astfel încât să putem asigura tracţiunea necesară în activitatea de creditare în perioada care va urma. Astfel, românii vor putea accesa, într-un ritm susţinut şi la costuri rezonabile, credite pentru cumpărarea de locuinţe şi de bunuri de folosinţă îndelungată şi pentru dezvoltarea companiilor care generează creşterea numărului de locuri de muncă şi dezvoltarea economiei”, se precizează în comunicatul băncilor, citat de agerpres.ro.

Back to top button