InternaționalȘtirile 60m.RO

Directorul OMS prins în disputele SUA-China

Ofensiva americană împotriva Organizației Mondiale a Sănătății și-a zguduit liderul într-o perioadă deja dificilă pentru agenția de sănătate, deoarece încearcă să coordoneze un răspuns global la pandemia COVID-19, spun specialiștii și diplomații OMS.

Când șeful Organizației Mondiale a Sănătății s-a întors dintr-o călătorie de la Beijing la sfârșitul lunii ianuarie, a dorit să laude conducerea Chinei în public pentru răspunsul în fața pandemiei de coronavirus. Câțiva consilieri au sugerat să anuleze mesajul, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile.

După întâlnirile cu președintele Xi Jinping și cu miniștrii chinezi, Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost impresionat de cunoștiințele chinezilor asupra noului virus asemănător gripei și de eforturile lor de a opri răspândirea boalii, care până atunci omorâse numeroase persoane în China și a începuse să se răspândească în alte țări.

Lăudarea publică ulterioară a șefului OMS pentru conducerea Chinei pentru eforturile sale de combatere a bolii a părut ca o dovadă că oficialii chinezi au suprimat informații despre focar. Observațiile sale au determinat critici din partea unor state membre. Președintele SUA, Donald Trump, a condus acuzația, acuzând OMS că este „centrat pe China” și a suspendat finanțarea americană a agenției de sănătate.

Dezbaterea internă privind mesajele OMS în China oferă informații despre provocările cu care se confruntă organizația Națiunilor Unite, în vârstă de 72 de ani și liderul acesteia, în timp ce se angajează să lupte pe două fronturi cheie: gestionarea unei pandemii mortale și combaterea ostilității din partea Statelor Unite , cel mai mare donator al său.

Interviurile cu diplomați OMS dezvăluie că ofensiva americană l-a zguduit pe Tedros într-un moment deja dificil pentru agenție, deoarece încearcă să coordoneze un răspuns global la pandemie. COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, a ucis peste 300.000 de oameni și continuă să se răspândească. Se crede că virusul a apărut într-o piață din Wuhan, China, care vinde animale vii.

Tedros este „evident frustrat” de mișcarea lui Trump și consideră că OMS este folosit ca „avantaj politic”, a spus persoana familiară cu discuțiile.

„Suntem în mijlocul luptei vieții noastre – toți oamenii din întreaga lume”, a declarat Michael Ryan, principalul expert în situații de urgență al agenției, despre provocările cu care se confruntă OMS. Într-un interviu al Reuters, Ryan a spus că OMS este concentrat pe ajutorarea sistemelor de sănătate pentru a face față, dezvoltării vaccinurilor și medicamentelor și a readucerii cheltuielilor.

„Aceasta este o sarcină suficient de mare pentru ca orice organizație să-și facă griji”, a spus Ryan. „Acum trebuie să mă ocup de potențialul că vom avea o perturbare semnificativă în finanțarea serviciilor de sănătate esențiale de prim rang în multe țări fragile în lunile următoare.”

OMS a declarat că Tedros nu este disponibil pentru un interviu. El a respins cu tărie criticile că a fost prea rapid să laude Beijingul, spunând că măsurile drastice ale Chinei au încetinit răspândirea virusului și au permis altor țări să-și pregătească kiturile de testare, secțiile de urgență și sistemele de sănătate. El a mai spus că speră ca administrația Trump să își reconsidere înghețarea finanțării, dar că principalul său obiectiv este să combată pandemia și să salveze vieți.

Tedros știa că există riscul de a-i supăra pe rivalii politici ai Chinei cu vizita sa și cu declarațiile sale publice de sprijin, potrivit persoanei familiarizate cu discuțiile interne – un oficial OMS. Dar șeful agenției a văzut un risc mai mare – în termeni de sănătate globală – de a pierde cooperarea Beijingului, deoarece noul coronavirus s-a extins dincolo de granițele sale, au spus cele două surse.

Back to top button