Social

România Protestează. Nu au fost incidente, s-a păstrat distanța fizică

Sâmbătă după amiază a avut loc în Piața Victoriei din București un protest.

Românii prezenți la eveniment cer ca drepturile și libertățile garantate prin constituție să le fie respectate și să fie stopat jaful din banii publici și decretele neconstituționale.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că mii de afaceri ale antreprenorilor români au fost închise și sute de mii de români și-au pierdut locul de muncă.

Evenimente similare au avut loc în mai multe orașe ale Europei precum Paris, Londra, Berlin.

Participanții la manifestație aveau desfășurate steaguri tricolore și mesaje către guvernanții români.

S-au strigat lozinci precum „Libertate”, „Dreptate”, „Stop Dictaturii”.

Nu a fost iertată nici presa română: „Guvernul e peștele, presa e curvă”, cu trimitere la blocajul mediatic al evenimentului și cele 40 de milioane de euro oferite de către guvernul României presei.

Încercând să fie prezent la eveniment Gelu Voican Voiculescu a fost huiduit și dat afară de participanți. S-a strigat la adresa lui „criminalule”, „trădătorule”, „de ce ai tras la revoluție în români?”. Nici Adrian Severin nu a fost iertat, fiind afișat un banner cu dedicație pentru el: „Severin, ambasada Rusiei e mai încolo”. Huiduit a fost și Viorel Cataramă strigându-se la adresa lui „Securistule”. Românii din piață au considerat că prezența unor persoane controversate ai ultimilor 30 de ani nu își are locul și că au fost trimiși special ca să discrediteze manifestația.

Cei prezenți au păstrat măsurile de distanțare socială și nu au existat incidente. Pe asfalt au fost trasate punctele în care persoanele pot staționa astfel încât să se respecte distanța de minim 2m între participanți.

Ca și în cazul proiectului Roșia Montană și a protestelor împotriva extragerii gazelor de șist presa tradițională a neglijat total evenimentul.

Manifestații similare au avut loc și în alte orașe ale României precum Iași, Cluj, Timișoara și Brașov.

România intră într-o nouă etapă, de relativă relaxare. Președintele României a declarat că epidemia încă produce victime și este necesar să fim responsabili. În cazul în care numărul de persoane infectate și decedate va crește semnificativ atunci există șanse să se revină la starea de alertă.

România este printre puținele state europene ce au suspendat pentru moment respectarea drepturilor fundamentale. Statele puternice ale Europei, puternic afectate de criză, precum Germania, Franța sau Italia nu au apelat la acest mecanism.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button