SocialȘtirile 60m.RO

De mâine intrăm în stare de alertă, Orban a dat OUG

Joi, în sedința de guvern, acesta a adoptat o ordonanță de urgență care definește starea de alertă.

În proiectul de lege se definește starea de alertă ca fiind ””răspunsul la o situație de urgență, de amploare și intensitate deosebită, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurator, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății”.

Premierul Ludovic Orban a preluat conducerea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) împreună cu trei vicepreședinți: ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, notează ziare.com.

Măsurile luate de CNSSU vor fi obligatorii.

„Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza ordonanței 21, care reglementează situația de urgență, răspunsul autorităților și care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va impiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de epidemie.

Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU și solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreuna cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și cu colaborarea consiliului de suport tehnico-știintific care fundamentează deciziile CNSSU, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitate a muncii, care trebuie respectate în toate activitățile.

Pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum și e necesară impunerea normelor, dar și pentru domeniile unde se ridică restricțiile.

Mă refer la reguli privind circulația în mijloacele de transport public, funcționarea spațiilor comerciale, funcționarea hotelurilor, funcționarea frizeriilor și tututor categoriilor de activități pentru care se ridică restricțiile și unde e necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul a anunțat că CNSSU va declara starea de alertă în sedința de joi seară.

„Astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocată de epidemia de coronavirus”. De asemenea, Orban a adăugat „tot azi, odată cu declararea stării de alertă, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apara viața și sănătatea românilor”.

Back to top button