Știrile 60m.RO

Uite, sporul. Nu-i sporul! Ce s-a întâmplat cu sporul promis de Guvern medicilor din prima linie

Personalul medical care tratează bolnavii de COVID-19 n-a primit nici acum cei 2.500 de lei brut aprobați de către Guvern ca stimulent.

„Au început să se împartă fluturașii de salariu pentru angajații din sănătate și surpriză, salariații Institutului Matei Balș NU au primit stimulentul mult clamat în spațiul public ,de către toate autoritățile! Să ne amintim, primul pacient infectat cu COVID-19 în România a fost tratat la Matei Balș și de atunci au tot venit… dacă nu ei atunci cine? Să fie „stimulentul” bun doar pt campanie electorală?” a afirmat Iulian Pope, prim-vicepreședinte la Federația Sanitas din România.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Europa FM că nu a primit de la niciun spital lista cu numele celor care se califică pentru plata stimulentului de 2.500 de lei brut. „N-am primit de la niciun spital. Așteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuții la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, acești oameni care au lucrat. Mai rămâne să știm și care sunt acești oameni. N-avem la nivel central de unde să știm”, a declarat Tătaru, la Europa FM.

O altă problemă cu care se confruntă cadrele medicale care tratează pacienții confirmați COVID-19 este aceea că din Ministerul Sănătății a plecat o recomandare de diminuare a drepturilor salariale.

„În situația în care se solicită carantinare pentru personalul medico-sanitare care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru, se va plăti doar alocația de cazare, deoarce primesc indemnizație de hrană”, se spune în adresă. Iulian Pope susține că aceasta este o gafă a autorităților pentru că personalul care tratează pacienții cu COVID-19 are asigurată cazarea și masa în perioada de odihnă, conform HG 201/ 2020 modificată cu HG 269/2020.

Sursa: www.cotidianul.ro

Back to top button