EconomieȘtirile 60m.RO

Fermierii pot obține finanțări de până la 70% din valoarea primei asigurate

Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va deschide sesiunea de depuneri de cererile de finanţare pentru Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) în intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020.

Prima sesiune de depuneri a cererilor de finanțare se va adresa sectorului vegetal, urmând ca ulterior să fie anunțată și perioada de depunere pentru sectorul zootehnic pe site-ul AFIR.

Alocarea bugetară pentru prima sesiune de depuneri este în valoare de 40 de milioane de euro.

Pentru a fi declarați eligibili pentru finanțarea în cadrul Submăsurii 17.1, fermierii activi trebuie să facă dovada încheierii unui contract de asigurare pentru riscurile prevăzute în Ghidul Solicitantului și să se angajeze să achite valoarea integrală a primei de asigurare la termenele prevăzute în contract.

Riscurile eligibile pot fi fenomene climatice extreme ca ploi torențiale sau excesive, furtuni, vijelii, inundații, dar și secetă, grindină sau îngheț. De asemnea, sunt incluse și riscurile infestării cu organisme dăunătoare plantelor.

Suma finanțată prin PNDR este de 70% din valoarea primei de asigurare.

„În contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim în sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submăsuri, care vine cu o serie de simplificări şi avantaje şi îi încurajăm pe toţi să-şi asigure culturile, prin încheierea acestor asigurări, pentru care Ministerul acordă prin PNDR o finanţare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a precizat recent ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-un comunicat transmis agerpres.ro.

În sesiunea organizată anul trecut au fost depuse 1.077 de cereri eligibile, dintre care până în acest moment au fost achitate 998 dintre ele, în valoare totală de 1,75 milioane de euro.

Back to top button