InternaționalȘtirile 60m.RO

Boris Johnson dezvăluie planurile de relaxare a restricțiilor

Premierul britanic, Boris Johnson dorește ca cei care nu pot lucra de acasă să se întoarcă la muncă și, de asemenea, spune că de la 1 iunie, magazinele și școlile s-ar putea redeschide. Guvernul său a fost criticat că ar fi ”prea mult, prea curând”.

Johnson a declarat duminică că restricțiile introduse în martie au împiedicat pierderea a jumătate de milion de vieți și speră să relaxeze treptat măsurile restrictive în săptămânile următoare.

Acesta a formulat cererea într-o declarație televizată către națiune. El a anunțat, de asemenea, planurile economice viitoare, deoarece Marea Britanie caută o ieșire din actuala criză.

Premierul a spus că oamenii din Marea Britanie care nu pot lucra de acasă, cum ar fi cei care lucrează în construcții sau producție, „ar trebui să fie încurajați activ să meargă la muncă” săptămâna aceasta.

„Vom monitoriza progresele pe care le realizăm. S-ar putea să putem merge mai departe. La 1 iunie, am putea fi în măsură să redeschidem în mod fazic magazinele și să îi readucem pe elevii școlilor primare înapoi la școală”, a declarat Johnson.

„Cel mai devreme până în iulie și sub rezerva tuturor condițiilor și a unor sfaturi științifice suplimentare, sperăm să redeschidem cel puțin o parte din industria ospitalității și alte locuri publice, cu condiția să fie oamenii în siguranță și să se respecte distanțarea socială.”

De miercuri, nu vor mai exista măsuri restrictive pentru exerciții fizice care se poate face în aer liber, a anunțat Johnson. Cetățenilor li se va permite să stea la soare, să conducă spre alte destinații și să facă sport cu membrii familiei, notează dw.com.

Liderul opoziției, Sir Keir Starmer, a fost critic cu noua abordare a lui Johnson, spunând că „ridică mai multe întrebări decât răspunde la ele” și că discursul său „cere milioanelor de oameni să se întoarcă la muncă fără un plan clar de siguranță”.

Între timp, un expert în statistici citat în repetate rânduri de guvernul britanic atunci când a răspuns criticilor cu privire la eșecurile sale pe fondul pandemiei de coronavirus, a criticat el însuși comunicările trunchiate din Downing Street, afirmând că arată o lipsă de „respect” pentru publicul britanic.

David Spiegelhalter, profesor la Universitatea Cambridge, a declarat că informările zilnice ale Westminster au fost ca un „teatru al numerelor” pus la cale de o echipă de relații publice, mai degrabă decât să ofere cetățenilor informații cruciale.

„Doresc doar ca datele să fie prezentate de oameni care cunosc punctele tari și limitările și ar putea trata audiența cu respect”, a spus el pentru BBC.

Back to top button