Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Controversele datei de 9 mai, într-un nou documentar realizat de Marian Voicu / VIDEO

Ziua victoriei, ziua eliberării, ziua ocupației, a comemorării, sau zi de doliu? Data de 9 mai este probabil una dintre cele mai controversate pentru populația Republicii Moldova, care provoacă discuții, certuri și acuzații reciproce, atât între cetățeni, dar și printre politicieni. Un nou documentar, „9 Mai Basarabia – prizoniera victoriei”, realizat de cunoscutul producător din România, Marian Voicu, prezintă interviuri, materiale de arhivă, date istorice despre această zi, privită din diferite unghiuri. Noul documentar poate fi privit și la 10 TV.

La realizarea documentarului au fost intervievați experți, politicieni, reprezentanți ai societății civile. Documentarul face o scurtă trecere în revistă a începutului celui de-al Doilea Război Mondial – la 1 septembrie 1939 și nu la 22 iunie 1941, cum mai consideră multe persoane din spațiul ex-sovietic. Este amintit faptul că în ajunul începerii războiului Germania fascistă și Uniunea Sovietică bolșevică au semnat un pact de neagresiune, împreună au atacat Polonia, iar Uniunea Sovietică i-a livrat în primii doi ani de război Germaniei materie primă necesară și a primit tehnologii.

„Cel de-al doilea război mondial a fost început de Germania nazistă și URSS. Ambele sunt vinovate de declanșarea războiului”, susține reputatul istoric și politicianul Octavian Țîcu.

În continuare, în film sunt prezentate consecințele „victoriei” – deportări în masă, condamnări la moarte și la muncă forțată, foamete. Potrivit datelor prezentate, peste un milion de români basarabeni au avut de suferit în perioada regimului sovietic, dintre care peste 700 de mii au fost omorâți.

„9 mai nu este nicidecum o dată a victorie, ci sfârșitul unei tragedii imense, care a implicat multe popoare și întreaga Europă”, concluzionează Octavian Țîcu.

Deși războiul s-a încheiat acum 75 de ani, războiul propagandistic e în plină amploare. „Bătălia pentru Moldova nu s-a sfârșit odată cu dispariția URSS”, notează autorii, făcând referire la datele statistice arătând că o parte din populație optează pentru unirea cu România „iar acest lucru, evident, pune în gardă Federația Rusă”, concluzionează realizatorii documentarului „9 Mai Basarabia – prizoniera victoriei”.

Back to top button