InternaționalȘtirile 60m.RO

Defrișări masive în Jungla Amazoniană în timpul pandemiei

Defrișările din Amazonia braziliană au crescut față de anul trecut, fapt ce ar putea duce la depășirea recordului de anul trecut sau la un scenariu mult mai sumbru, potrivit Institutului Național pentru Cercetare Spațială al Braziliei, scrie AFP.

Datele din primele patru luni ale acestui an, arată că aproximativ 1.202 hectare de pădure au fost defrișate. Potrivit cercetătorilor, asistăm la o creștere de 55% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar pandemia de coronavirus nu face decât să complice lucrurile în regiunea amazoniană.

Brazilia, care deține mai mult de 60% din Pădurea Amazoniană, este epicentrul pandemiei din America Latină, cu aproximativ 10.000 de decese înregistrate până acum.

Cifrele referitoare la despădurire, ridică semne de întrebare referitoare la modul în care autoritățile braziliene protejează pădurea tropicală, sub conducerea președintelui Jair Bolsonaro, care este cunoscut drept susținător al desfășurării de activități agricole și miniere în zonele protejate.

„De regulă, defrișările nu au loc la începtului anului deoarece plouă, și plouă chiar foarte mult. În trecut, când observam o creștere a defrișărilor la începutului anului, ne așteptam la o creștere în sezonul defrișărilor propriu-zis”, a explicat Erika Berenguer, specialist în ecologia la Universitățile Oxford și Lancaster.

Încă nu este clar dacă pandemia va avea vreun impact asupra defrișărilor, dar faptul că au crescut în tandem în Brazilia este un semn de îngrijorare.

Back to top button