InternaționalȘtirile 60m.RO

SUA înregistrează 20,5 milioane de locuri de muncă pierdute în aprilie. Rata șomajului crește până la 14,7%

Cu o mare parte a economiei americane blocată pentru a preveni răspândirea coronavirusului, creșterea colosală din aprilie a șomajului a adus o lovitură istorică americanilor.

Economia SUA a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă în aprilie, a declarat vineri Biroul de Statistică a Muncii din SUA – de departe cea mai bruscă și cea mai mare scădere de când guvernul a început să urmărească datele în 1939.

Angajatorii au redus 870.000 de locuri de muncă în martie. În aceste două luni s-a făcut o disponibilizare atât de severă, care depășește cu mult numărul locurilor de muncă pierdute în timpul crizei financiare din 2008.

Pentru mulți americani care și-au pierdut locurile de muncă și casele în criza financiară din 2008, acest moment redeschide răni vechi. A fost nevoie de ani de zile pentru a-și reveni din acea criză. În cele din urmă, economia și-a revenit, angajatorii americani au creat 22,8 milioane de locuri de muncă pe parcursul a 10 ani – o victorie pentru toți cei care au rezistat la crizei economice.

Acum, pandemia de coronavirus a devenit nu numai o criză a domeniului sănătății publice, ci și o criză economică de proportii pentru că a șters aproape toată decada în care s-au creat noi locuri de muncă în doar două luni.

Rata șomajului a crescut până la 14,7% în aprilie, cel mai înalt nivel de când BLS a început să înregistreze rata lunară a șomajului, în anul 1948. Ultima dată când șomajul american a fost atât de sever a fost Marea Criză din 2023. Rata șomajului a atins nivelul de 24,9% în 1933, conform istoricului estimărilor anuale a BLS.

„Fiecare șomer este o persoană a cărei viață este acum în criză”, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, pentru Poppy Harlow de la CNN, descriind raportul ca fiind „sfâșietor”.

La sfârșitul lunii martie, guvernele locale și de stat au instituit stare de urgență și au obligat cetățenii să rămână la domiciliu pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Companiile s-au închis brusc în masă, obligând milioane de angajați să rămână fără loc de muncă.

Raportul despre locurile de muncă al guvernului american arată că unele dintre cele mai abrupte pierderi de locuri de muncă s-au desfășurat în domeniul ospitalității, care a pierdut 7,7 milioane de locuri de muncă, și domeniul retail, care a pierdut 2,1 milioane de locuri de muncă, notează cnn.com.

Back to top button