SocialȘtirile 60m.RO

Secretar de stat în Ministerul Sănătății declară că nu toți morții de COVID au murit din cauza virusului

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că nu toate persoanele decedate, care au fost confirmate pozitiv în urma testării pentru COVID-19 au murit din cauza virusului.

Toate persoanele confirmate pozitiv ca fiind infectate cu coronavirus și care decedează sunt trecute ca deces însă nu înseamnă că acestea au murit din cauza virusului.

„Nu toţi pacienţii raportaţi, cei 820 sau 818 dacă nu mă înşel, au murit efectiv din cauza pneumoniei cu COVID. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta”, a spus medicul Horaţiu Moldovan, fiind citat de zf.ro.

Doctorul Horaţiu Moldovan, recunoaște că mulți dintre cei decedați și calculați ca fiind morți din cauza virusului, au fost internați în stare gravă, din cauza altor probleme de sănătate și au decedat din alte cauze.

„Există un număr semnificativ de pacienţi decedaţi care asociază COVID, dar a căror cauză de mortalitate este alta: cancer terminal, insuficienţă cardiacă terminală, severă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală cronică”, a mai spus secretarul de stat.

Moldovan, a solicitat DSP-urilor să calculeze persoanele decedate din alte cauze și să facă o statistică separată a acestor persoane, față de cele decedate strict din cauza virusului. Propunerea, însă, a rămas doar la nivel de discuții.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3

https://60m.ro/un-cercetator-care-era-aproape-de-o-descoperire-semnificativa-privind-covid-19-a-fost-ucis/
Back to top button