Internațional

Viktor Orban se opune cererii Ursulei von der Leyen de suplimentare a contribuţiilor la bugetul UE

Cererea Comisiei Europene ca statele UE să-şi majoreze contribuţiile la bugetul comunitar este „inacceptabilă”, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban, care a estimat că nu există niciun control asupra fondurilor ce ar urma să fie oferite Ucrainei din aceste contribuţii suplimentare, relatează agenţiile EFE şi MTI, potrivit Agerpres.

„Este inacceptabil ca Bruxellesul să ofere Ucrainei încă 50 de miliarde de euro ca ajutor, atunci când nu ştim nimic despre folosirea fondurilor EU trimise de la începutul războiului”, a scris Orban pe Facebook, după ce a avut o reuniune prin videoconferinţă pe acest subiect cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi cu premierii din Belgia, Croaţia, Luxemburg, Slovacia şi Suedia.

Orban: Propunerea promovează migraţia ilegală şi „sporeşte birocraţia de la Bruxelles”

Pe de altă parte, a continuat Orban, propunerea promovează migraţia ilegală şi „sporeşte birocraţia de la Bruxelles”, prin urmare cererile Comisiei Europene „sunt neserioase şi nu pot intra în discuţie”.

Aceasta mai ales că Bruxellesul blochează în continuare fondurile ce revin Ungariei şi Poloniei în planul european de redresare în urma pandemiei, Ungariei fiindu-i în plus blocate şi fondurile europene, a ţinut Orban să amintească. Conduse de guverne conservatoare, aceste două ţări sunt acuzate de oficiali europeni că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE în faţa dreptului naţional.

Comisia Europeană le-a cerut săptămâna trecută statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru gestionarea migraţiei şi investiţii în surse de energie verde.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins la rândul său propunerea Bruxellesului şi a cerut să fie folosiţi banii deja disponibili, argumentând că sumele alocate unor capitole bugetare, cum ar fi fondurile de coeziune sau cele din mecanismul european de rezilienţă (planul european de redresare în urma pandemiei), nu sunt folosite deplin şi există de asemenea posibilităţi pentru economii în cheltuielile administraţiei europene.

O suplimentare a bugetului plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre ale UE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button